Places logo
Menu

Zittend werken is bewezen slecht, maar wat zijn de effecten van staand werken?

Zittend werken is bewezen slecht, maar wat zijn de effecten van staand werken?

Uit verschillende studies is gebleken dat lang zitten een nadelige invloed heeft op de gezondheid van iemand. Zitten wordt niet voor niks het nieuwe roken genoemd: het zou de kans op hart- en vaatziekten en kanker namelijk vergroten. Een mogelijke oplossing om het lange zitten tegen te gaan is staand werken. Het zou ervoor zorgen dat medewerkers meer bewegen en het is goed voor de productiviteit. Maar wat zijn nou precies de effecten van staand werken? En hoe breng je staand werken in de praktijk?

Werken aan een 'stabureau'

De meest voor de hand liggende manier om staand te werken is aan een stabureau. De bedoeling van een stabureau is dat mensen actiever zijn gedurende een werkdag. Er zijn verschillende soorten stabureau's: sommige zijn niet verstelbaar en andere zijn automatisch in hoogte te verstellen. Een zit-stabureau is de beste optie, hierbij kunnen medewerkers zelf bepalen wanneer zij achter hun bureau gaan staan of zitten.

Voordelen van een zit-stabureau

Een zit-stabureau zou ervoor moeten zorgen dat medewerkers minimaal 80 tot 120 minuten per dag minder zitten. Daarnaast zullen medewerkers door het staan minder last van pijn in hun rug krijgen doordat zij niet verkeerd zitten in een bureaustoel. Tot slot vermindert staan op het werk het risico op gewichtstoename omdat het mensen stimuleert om meer te bewegen.

Goed voor productiviteit en energie

Naast de bovengenoemde voordelen van een zit-stabureau, zou staand werken ook goed zijn voor de productiviteit. Uit onderzoek van de Texas A&M Health Science Center School of Public Health naar medewerkers op een callcenter blijkt dat mensen tot wel 46 procent productiever zijn als ze staand werken. De productiviteit werd bepaald aan de hand van het aantal succesvolle gesprekken dat de medewerkers op een dag hadden. Met name cognitieve verbeteringen op het gebied van alertheid en oplettendheid zorgden voor de verbetering in productiviteit.

Staand werken - toch niet goed voor gezondheid?

Hoewel de voordelen van staand werken goed klinken, zijn er ook onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Zo zouden medewerkers juist meer rugklachten krijgen als zij voor een langere tijd staand werken. Staan is namelijk erg vermoeiend voor een lijf en kost wel 20% meer energie. Bovendien legt een staande houding meer druk op het bloedvatenstelsel en kan het spataderen veroorzaken. Wees daarom creatief in je houding op de werkvloer en wissel staand werken af met zitten en bewegen.

Voordelen van een gezond kantoor

Steeds meer bedrijven investeren in producten zoals een zit-stabureau om bij te dragen aan een gezond kantoor. Een gezonde werkomgeving brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee. Zo zijn bestaande werknemers blij dat er aan hun gezondheid gedacht wordt en zou het de sfeer binnen een bedrijf kunnen verbeteren. Daarnaast is een gezonde werkomgeving ook aantrekkelijk voor potentiële nieuwe werknemers. Leegstaande vacatures zouden door een gezonde werkomgeving wellicht een stuk sneller opgevuld worden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!