Places logo
Menu

Vrouwen vaker niet aanwezig op werk door ziekte dan mannen

Vrouwen vaker niet aanwezig op werk door ziekte dan mannen

Vrouwen zijn in 2016 vaker thuis gebleven door ziekte dan mannen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Van de honderd werkdagen zitten vrouwen gemiddeld 4,3 dagen ziek thuis, terwijl mannen maar 2,2 dagen thuisblijven.

Vooral jonge vrouwen vaker thuis dan jonge mannen

In alle leeftijdscategorieën was het ziekteverzuim van vrouwen hoger dan dat van mannen. Onder werknemers tussen de 25 en 35 jaar is het verschil tussen vrouwen en mannen het grootst. Het percentage vrouwen dat zich minimaal één keer ziek heeft gemeld in 2016 is 57 procent, terwijl het percentage mannen 46 procent is. Aan de cijfers van het CBS is ook te zien dat het ziekteverzuim van werknemers toeneemt naarmate de leeftijd hoger wordt. Tevens geldt dat hoe ouder de werknemers zijn, hoe langer ze afwezig blijven. Dit betekent dat de groep van 15- tot 25-jarigen zich het minst vaak en het minst lang ziek melden, terwijl de groep van werknemers tussen de 55 en 65 jaar zich het vaakst ziek meldt. Dit komt doordat de groep oudere werknemers vaker last heeft van chronische ziektes en zaken als rug-, nek- en gewrichtsklachten. Door dit soort kwalen en ziektes melden oudere werknemers zich gemiddeld 6 van de 100 dagen ziek.

Verklaring voor verschil in ziekteverzuim mannen en vrouwen

Er is mogelijk een verklaring voor het feit dat vrouwen vaker ziek thuisblijven dan mannen. De NOS meldt namelijk dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen 3,5 keer vaker voor een ziek kind zorgen dan mannen. Mogelijk zijn vrouwen dus niet vaker ziek dan mannen, maar melden zij zich alleen vaker ziek. Bovendien melden vrouwen zich vaker ziek omdat zij klachten ervaren tijdens de zwangerschap en na de bevalling, volgens het CBS.

In 2016 hebben werknemers zich gemiddeld niet meer ziek gemeld dan andere jaren. Het is dus niet zo dat er vorig jaar ziekmeldingen waren.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!