Vrouwen tussen 25 en 35 jaar het vaakst uitgeput volgens het CBSVrouwen tussen 25 en 35 jaar het vaakst uitgeput

Uit onderzoek van het CBS bleek dat een vijfde deel van vrouwen in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar zich vaak psychisch uitgeput voelen. Onder psychisch uitgeput verstaat men dat je jezelf vaak erg leeg voelt na een werkdag, of dat je extreem vermoeid bent als je "s ochtends opstaat om naar het werk te gaan. Dit gevoel kan veroorzaakt worden door een (te) hoge werkdruk en kan zelfs leiden tot een burn-out als je niet snel genoeg actie onderneemt. Het CBS onderzocht de vijf verschijnselen van een burn-out, namelijk: een leeg gevoel aan het einde van de werkdag, werkgerelateerde fysieke en/of emotionele uitputting, hoge werkdruk, weinig gevoel van zelfstandigheid en het gevoel dat het uitermate veel moeite kost om een werkdag door te komen.

Mannen in dezelfde leeftijdscategorie ervaren ook het vaakst vermoeidheidsklachten, alhoewel dit aantal nog wel lager is in vergelijking met vrouwen met dezelfde leeftijd. Onderzoekers verklaren dit aan de hand van het feit dat gemiddeld genomen mensen in deze leeftijdscategorie vaak de meeste uren werken. Dat verklaart ook waarom fulltimers een van de groepen was waar de klachten het meest aanwezig waren.

Oorzaken

Een precieze oorzaak kan volgens experts niet worden gegeven, maar de klachten hangen vaak wel samen met gezinssituatie, werkdruk en aantal gewerkte uren. Zo hebben mensen die hun eigen werktijden mogen bepalen vaak minder last van vermoeidheidsklachten. Daarnaast hebben alleenstaanden vaak nog meer bezigheden die ze naast het werk moeten verrichten, waardoor een grotere kans bestaat op psychische vermoeidheid. Gezinnen hadden het minst last van burn-out verschijnselen.

Waarom meer vrouwen?

Waarom is dit percentage bij vrouwen dan hoger in vergelijking met mannen? Hier worden ook enkele redenen voor gegeven. Zo werken vrouwen vaker in het onderwijs of in de zorg, wat sectoren zijn met een hoge werkdruk. Verder stellen vrouwen hogere eisen aan zichzelf en zeggen zij minder makkelijk "nee" tegen werkgerelateerde opdrachten, waardoor de werkdruk alleen maar oploopt. Daarnaast hebben mannen toch vaker meer controle op de werkvloer, waardoor zij de werkdruk als lichter ervaren.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek