Places logo
Menu

Vrouwen tussen 25 en 35 jaar het vaakst uitgeput volgens het CBS

Vrouwen tussen 25 en 35 jaar het vaakst uitgeput volgens het CBS

Uit onderzoek van het CBS bleek dat een vijfde deel van vrouwen in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar zich vaak psychisch uitgeput voelen. Onder psychisch uitgeput verstaat men dat je jezelf vaak erg leeg voelt na een werkdag, of dat je extreem vermoeid bent als je "s ochtends opstaat om naar het werk te gaan. Dit gevoel kan veroorzaakt worden door een (te) hoge werkdruk en kan zelfs leiden tot een burn-out als je niet snel genoeg actie onderneemt. Het CBS onderzocht de vijf verschijnselen van een burn-out, namelijk: een leeg gevoel aan het einde van de werkdag, werkgerelateerde fysieke en/of emotionele uitputting, hoge werkdruk, weinig gevoel van zelfstandigheid en het gevoel dat het uitermate veel moeite kost om een werkdag door te komen.

Mannen in dezelfde leeftijdscategorie ervaren ook het vaakst vermoeidheidsklachten, alhoewel dit aantal nog wel lager is in vergelijking met vrouwen met dezelfde leeftijd. Onderzoekers verklaren dit aan de hand van het feit dat gemiddeld genomen mensen in deze leeftijdscategorie vaak de meeste uren werken. Dat verklaart ook waarom fulltimers een van de groepen was waar de klachten het meest aanwezig waren.

Oorzaken

Een precieze oorzaak kan volgens experts niet worden gegeven, maar de klachten hangen vaak wel samen met gezinssituatie, werkdruk en aantal gewerkte uren. Zo hebben mensen die hun eigen werktijden mogen bepalen vaak minder last van vermoeidheidsklachten. Daarnaast hebben alleenstaanden vaak nog meer bezigheden die ze naast het werk moeten verrichten, waardoor een grotere kans bestaat op psychische vermoeidheid. Gezinnen hadden het minst last van burn-out verschijnselen.

Waarom meer vrouwen?

Waarom is dit percentage bij vrouwen dan hoger in vergelijking met mannen? Hier worden ook enkele redenen voor gegeven. Zo werken vrouwen vaker in het onderwijs of in de zorg, wat sectoren zijn met een hoge werkdruk. Verder stellen vrouwen hogere eisen aan zichzelf en zeggen zij minder makkelijk "nee" tegen werkgerelateerde opdrachten, waardoor de werkdruk alleen maar oploopt. Daarnaast hebben mannen toch vaker meer controle op de werkvloer, waardoor zij de werkdruk als lichter ervaren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!