Places logo
Menu

Voornamelijk hoogopgeleiden wisselen van beroep

Voornamelijk hoogopgeleiden wisselen van beroep

Vorig jaar wisselden meer mensen van beroep dan voorgaande jaren. In 2017 waren er 937.000 beroepswisselaars. Het aantal mensen dat van beroep wisselden is sinds 2008 niet meer zo hoog geweest. Toen wisselden meer dan een miljoen mensen van beroep. In 2014 was er een dip toen slechts 777.000 mensen van beroep wisselden.

De meeste mensen die van beroep wisselden in 2017 zijn tussen de 15 en 25 jaar oud. Dat dit de grootste groep is, is niet zo vreemd aangezien hier ook jongeren onder vallen die van een bijbaan als vakkenvuller overstappen naar een bijbaan in de horeca. In totaal vallen 304.000 mensen binnen deze categorie.

Een opvallendere bevinding is dat mensen die van beroep wisselen vaker hoog dan laag opgeleid zijn. De 10,6 procent hoogopgeleide beroepswisselaars tussen de 25 en 75 jaar staat tegenover 6,2 procent laagopgeleide beroepswisselaars.

Het CBS maakte in het onderzoek onderscheid tussen mensen die bij de wisseling van beroep toetraden tot een andere beroepsklasse en mensen die daarbij bleven in dezelfde beroepsklasse. Door de jaren heen is het aantal mensen dat van beroep wisselt, maar binnen dezelfde klasse blijft ongeveer gelijk gebleven. Het aantal mensen dat van beroepsklasse wisselde (657.000), was in 2017 veel hoger dan het aantal mensen dat van beroep wisselde maar in dezelfde beroepsklasse bleef. De laatste verandering is veel minder drastisch dan de eerste. De wisseling van verpleegkundige naar gespecialiseerd verpleegkundige wordt namelijk ook als een wisseling binnen een beroepsklasse gezien. Zorg en welzijn is dan ook de beroepsklasse waarbinnen wisseling het vaakst voorkomt, namelijk in 54 procent van de gevallen.

Mensen tussen de 25 en 75 jaar oud die wisselen van beroepsklasse komen het vaakst uit dienstverlenende beroepen, openbaar- en veiligheidsberoepen en agrarische beroepen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!