Places logo
Menu

Volgens onderzoeker kunnen Nederlanders op basis van fysieke gezondheid doorwerken tot 70e

Volgens onderzoeker kunnen Nederlanders op basis van fysieke gezondheid doorwerken tot 70e

Volgens onderzoeker Michaël Boissonneault van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) kunnen de meeste mensen die nu vijftig jaar oud zijn makkelijk doorwerken tot hun zeventigste. Zijn redenering: voor gezonde mensen is er fysiek geen reden om niet langer door te werken.

Mensen die nu vijftig jaar zijn, zouden zes jaar langer kunnen doorwerken dan de huidige pensioenleeftijd. Boissonneault vond namelijk dat 95% van deze groep mensen tegen die tijd gezond genoeg is om langer door te werken. Voor deze conclusie baseert hij zich niet op de stijgende levensverwachting. Een hogere levensverwachting staat namelijk niet gelijk aan gezond blijven.

Zijn conclusie is echter geen pleidooi voor een verhoging van de pensioenleeftijd. Volgens hem is het vooral belangrijk dat er tijdig aandacht besteed wordt aan de conditie van werknemers, vertelt hij aan het AD. Gezond de laatste fase van een carrière ingaan is belangrijk vindt Boissoinneault, waarschijnlijk ook omdat dat betekent dat mensen dan langer in staat zijn te werken.

In zijn onderzoek heeft Boissoinneault zich gebaseerd op fysieke gezondheid. Hierdoor kan niet met zekerheid gezegd worden of mensen ook daadwerkelijk in staat zijn langer door te werken. Uit enquêtes die als onderdeel van het onderzoek werden afgenomen blijkt dat mensen zich vaak ongezonder voelen dan ze uit objectieve testen blijken te zijn. Dat mensen fysiek in staat zijn om te werken betekent dus niet dat hun geestelijke gezondheid dat toelaat.

De vraag is natuurlijk wel of mensen langer wíllen werken. Motivatie werd namelijk niet meegenomen in het onderzoek.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!