Places logo
Menu

Vakbonden willen schadevergoeding Jumbo voor ontneming stakingsrecht

Vakbonden willen schadevergoeding Jumbo voor ontneming stakingsrecht

De vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen eisen van Jumbo een schadevergoeding van een half miljoen euro. Jumbo heeft in april van dit jaar de taken van stakende distributiemedewerkers laten overnemen door uitzendkrachten. Hiermee maakte Jumbo inbreuk op het stakingsrecht van haar medewerkers.

Wetsovertreding

De supermarktketen heeft tot en met donderdag 4 januari 2018 om de ingediende schade te vergoeden. Indien Jumbo dit niet doet, wordt er een rechtszaak gestart tegen de supermarkt.

De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) heeft vastgesteld dat er zeker sprake is van stakingsbreking door Jumbo, zo meldt het FNV.

Artikel 10 van de Wet allocatie door intermediairs (Waadi) stelt dat uitzendbureaus geen uitzendkrachten mogen aandragen wanneer er een staking plaatsvindt als gevolg van een arbeidsconflict.

"Dieper kan je als werkgever niet zakken"

Uitzendbureau OTTO Work Force heeft toch uitzendkrachten geleverd aan Jumbo-filialen waar werd gestaakt. Het uitzendbureau wist dat er een staking als gevolg arbeidsconflict plaatsvond - tegen beter weten in heeft zij toch uitzendkrachten geleend. Dit is de reden dat OTTO ook een sommatie van de vakbonden heeft ontvangen.

Debbie van Leiden van FNV Handel zegt: "Jumbo is een grote speler en kent de regels. Het weet dat er geen uitzendkrachten mogen worden ingezet op plekken waar wordt gestaakt. Niettemin gaf Jumbo daartoe opdracht en liet het OTTO de wet overtreden." Van Leiden spreekt van een respectloze actie van Jumbo: "Dieper dan dit kan je, volgens mij, als werkgever niet zakken."

Jumbo ontkent

Jumbo reageert met een ontkenning - volgens de supermarktketen heeft zij de stakingen niet opzettelijk geschonden. Zij beschuldigt de vakbonden van het opzoeken van publiciteit met claims die totaal niet financieel zijn onderbouwt, zo meldt NOS.

Jumbo geeft toe dat er inderdaad een aantal onrechtmatigheden zijn geconstateerd bij de inzet van uitzendkrachten. De supermarkt stelt echter dat het onrealistisch is om aan te nemen dat je met acht uitzendkrachten een distributiecentrum van zo'n 700 medewerkers kan laten draaien.

Volgens de FNV maakt dat niet uit. De Jumbo heeft namelijk gewoonweg een fundamenteel recht van de werknemers ontnomen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!