Places logo
Menu

Tweedeling in de kledingbranche: wie profiteert van de economische voorspoed?

Tweedeling in de kledingbranche: wie profiteert van de economische voorspoed?

Uit onderzoek van ABN AMRO en onderzoeksbureau Locatus blijkt dat de kledingbranche maar beperkt kan profiteren van de economische voorspoed. Er blijkt een tweedeling op te treden in de sector. Kledingwinkels met een goede locatie of goede website zien hun omzet groeien, terwijl andere winkels het juist lastiger hebben.

Omzetdaling

In totaal groeide één op de vijf kledingwinkels vorig jaar met 10 procent. Meer dan de helft van de kledingwinkels zag de omzet juist dalen, deze omzetdaling was bij een kwart van de winkels zelfs groter dan 10 procent. Een omzetdaling zorgt in de kledingbranche vrijwel meteen voor een winstdaling, omdat de marges in de branche erg klein zijn. Onderzoekers verwachten dat het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle kledingwinkels dit jaar en in 2020 alleen maar groter zal worden.

Groei door zichtbaarheid offline en online

Het succes van groeiende kledingwinkels is vooral te danken aan een goede zichtbaarheid in de winkelstraat en online. Kledingwinkels die op een goede locatie zitten of die een aantrekkelijke website hebben, groeien doorgaans snel. Zo bleek in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag dat een drukke en zichtbare locatie erg belangrijk was voor de omzetgroei. Hoewel het vrij logisch is dat winkels op A-locaties meer omzet draaien dan winkels op een minder drukke locatie, is het opvallend hoe groot het verschil is. Zo haalt een kledingwinkel op een A-locatie gemiddeld drie keer zo veel omzet als een winkel die niet op een toplocatie gelokaliseerd is. De omzet die online werd behaald zorgde daarnaast voor een algehele groei van de kledingbranche. Naast een goede online en offline zichtbaarheid blijven kwaliteit en service doorslaggevend voor het succes van een kledingwinkel.

In het onderzoek van ABN AMRO en onderzoeksbureau Locatus zijn geanonimiseerde omzetgegevens gecombineerd met data over locaties. De volledige publicatie is hier te vinden.

Benieuwd of uw webshop online goed zichtbaar is? Doe op Places.nl gratis een check.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!