Zo zorg je voor een betere website snelheid

'Hoe zorg ik voor een goede website snelheid?'. Dat is een vraag die wij vaak krijgen en wij geven hier dan ook maar al te graag antwoord op. In dit artikel vertellen we je hoe jij zorgt voor een website met een laadtijd sneller dan het licht. Lees je mee?

Waarom is een snelle laadtijd zo belangrijk?

Niets is zo vervelend als een trage website. Klanten hebben hierdoor een onvriendelijke gebruikerservaring en dit zie je dan ook terug in je percentages. Zo'n 50% van de gebruikers verwacht een laadtijd van 2 seconden of minder. Duurt je pagina er langer dan 3 seconden over om volledig te laden? Dan gaat een groot deel verder naar een andere website. Met iedere extra seconde laadtijd verlies je 7% aan conversies.

Ook Google ziet dit als gebruikersonvriendelijk en straft dit dan ook af. De laadsnelheid van jouw website is namelijk één van de factoren waar Google naar kijkt bij het bepalen van jouw ranking. Dit houdt dus in dat hoe langer de laadtijd van jouw website is, hoe lager jij in de zoekresultaten komt te staan. Werk aan de winkel dus!

Test de laadsnelheid van jouw website met Google PageSpeed

Google straft een lange laadtijd dus af, maar is wel zo lief om jou een handje te helpen. Google heeft namelijk een tool gelanceerd waarmee jij de laadsnelheid van jouw website kunt testen. Je website krijg een PageSpeed score van maximaal 100 én Google geeft aan wat jij kunt verbeteren.

7 tips voor een betere website snelheid

Nou, genoeg gekletst. Je bent hier natuurlijk om te lezen hoe je de laadsnelheid van je website kunt verbeteren. Hiervoor kun je veel dingen doen, dus we zullen de 10 belangrijkste factoren behandelen.

1 Kies een goede hosting

De score van de laadsnelheid begint al bij het bouwen van je website. Een host heeft namelijk erg veel invloed op de snelheid van je website. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de bezoekersaantallen die je verwacht op je website. Goedkope hosts kunnen dit niet zo goed aan en zullen je dus uiteindelijk duur komen te staan.

Voor onze klanten maken wij gebruik van WordPress en wij raden deze host dan ook aan iedereen aan.

2 Maak gebruik van browsercaching

Klinkt technisch, is het niet. Simpel gezegd worden de gegevens van jouw website ergens anders opgeslagen waardoor de data op je website sneller laadt. Een goede plugin hiervoor is WP Rocket. Dit is een erg gebruiksvriendelijke plugin met veel tutorials.

3 Stel het laden van Javascript uit

Het uitstellen van het laden van grote bestanden zorgt ervoor dat jouw website sneller laadt. Javascript is hier onderdeel van. Ook hiervoor kun je WP Rocket gebruiken. Deze plugin biedt jou met één klik op de knop de mogelijkheid om het laden van Javascript uit te stellen.

4 Let op het gebruik van plugins

Hoewel er met plugins een wereld voor je open gaat, is het belangrijk om op je plugin gebruik te letten. Plugins vertragen namelijk de snelheid van je website. Verwijder daarom plugins die je niet gebruikt en houd je plugins up-to-date.

5 Optimaliseer afbeeldingen

Ook afbeeldingen en andere visuals zijn van grote invloed op de laadsnelheid van jouw website. Hoe groter het bestandsformaat, hoe langer de laadtijd van jouw website. Zorg dus voor een zo klein mogelijk bestandsformaat door de afbeeldingen te comprimeren.

6 Verklein en combineer bestanden

Waarschijnlijk heb je een aantal formulieren, templates en plugins op je website staan. Wanneer een nieuwe bezoeker jouw website bezoekt moeten al deze bestanden geladen worden. Je begrijpt waarschijnlijk inmiddels wel dat ook dit de laadsnelheid van je website vertraagt.

Door onnodige witruimtes uit de code te veranderen verklein je deze bestanden. Maak je gebruik van meerdere CSS-bestanden en JavaScript? Dan kun je deze bestanden combineren.

7 Houd je website up-to-date

Als laatste een hele logische tip, maar we benoemen 'm toch maar even: houd je website up-to-date. Door op tijd alle updates uit te voeren zorg je ervoor dat het thema en de plugins goed blijven werken. Naast dat dit zorgt voor een betere website snelheid is je website hierdoor ook beter beveiligd.

Denk je nou: ja allemaal leuk en aardig, maar dit is mij veel te technisch? Dan helpen wij je graag! Wij zijn gespecialiseerd in het bouwen én onderhouden van websites. Ook als je al een website hebt kun je dus bij ons terecht.

Wij voeren alle updates uit en zorgen ervoor dat jouw website doet wat het moet doen: klanten binnenhalen. Neem een kijkje op onze pagina of vul onderstaand formulier in voor een gratis adviesgesprek.