Ondernemers worden afgeremd in werkzaamheden door tekort arbeidskrachtenEen vijfde deel ondernemers kampt met personeelstekort

Dit bleek onder andere uit het onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) naar ondernemersvertrouwen en werkgelegenheid. In 2008 werd dit onderzoek voor het eerst uitgevoerd en vorig kwartaal werd een recordhoogte van het ondernemersvertrouwen gemeten. Dit kwartaal viel deze ietwat lager uit. Wat wel gestaag doorgroeide was de vraag naar personeel. Deze groei zorgt ervoor dat 20% van de ondernemers aangeeft te kampen met een personeelstekort. Hierdoor voelen zij zich belemmerd in het uitvoeren van werkzaamheden.

Daarnaast verwacht een vijfde deel van ondernemers die werkzaam zijn in de niet-financiële sector meer personeel in dienst te hebben in het tweede kwartaal dan in het eerste kwartaal. Nooit eerder waren ondernemers zo positief gestemd over de werkgelegenheid. Van de bedrijven geeft een vierde deel aan meer werknemers aan te willen nemen, dit zijn voornamelijk bedrijven in de bouwsector. Een derde van de ondernemers in deze sector voorspelt een groei in personeel.

Ondernemers die kampen met een personeelstekort zijn voornamelijk afkomstig uit de zakelijke dienstverleningssector. Ook in de vervoer-, opslag-, communicatie- en informatiesector is dit een veelvoorkomend probleem. Het ondernemersvertrouwen, dat ook gemeten werd in dit onderzoek, was ditmaal lager dan in het eerste kwartaal. De gemeten score over het tweede kwartaal van een 14,2 geeft aan dat het vertrouwen in veel sectoren nog steeds hoog is. De detailhandel en delfstoffenwinning sector maakte echter een daling door in het ondernemersvertrouwen, waardoor laatstgenoemde sector een negatieve score kreeg.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek