Places logo
Menu

Leven lang leren: volwassenen volgen steeds vaker cursus of opleiding

Leven lang leren: volwassenen volgen steeds vaker cursus of opleiding

Bijna een vijfde van de volwassenen in ons land volgt een opleiding, cursus of workshop. In totaal volgen ruim 1,7 miljoen Nederlanders in de leeftijd van 25 tot 65 jaar enige vorm van scholing, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kan een workshop van een paar uur zijn, een cursus van een paar weken maar ook een meerjarige beroeps- of universitaire opleiding. In vergelijking met de rest van Europa scoort Nederland behoorlijk hoog: in 2017 volgde bijna 11 procent van de volwassen Europeanen een opleiding. Alleen de Zweden, Finnen en Denen volgen nog vaker scholing.

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt wordt steeds belangrijker. Zo stimuleert de overheid 'leven lang leren'. Daar vallen alle opleidingen en cursussen onder die personen van 25 tot 65 jaar volgen of recent (in de afgelopen 4 weken) gevolgd hebben. Daardoor kunnen volwassen voldoende kennis en vaardigheden opdoen om duurzaam inzetbaar te worden of te blijven op de arbeidsmarkt. De ambitie van Nederland is dat in 2020 ten minste 20 procent van de 25- tot 65-jarigen een vorm van opleiding volgt.

Veranderende arbeidsmarkt

Waar tegenwoordig ruim 19 procent van de volwassen een cursus of opleiding volgt, was dit tien jaar geleden nog ongeveer 16 procent. Een mogelijke verklaring voor deze stijging zijn de veranderingen op de arbeidsmarkt. Taken veranderen door technologische vernieuwingen en dat vereist steeds vaker bijscholing. Zo worden cursussen aangeboden aan het personeel als er bijvoorbeeld nieuwe computersystemen geïntroduceerd worden.

Korte cursussen populair

In de afgelopen jaren groeide vooral het aantal deelnemers aan opleidingen die minder dan een week duurden. In 2017 nam 23 procent van de volwassenen deel aan een dergelijke korte opleiding of cursus. Daarnaast volgde bijna een kwart een langere opleiding van drie jaar of langer. Vooral hoogopgeleiden, eind-twintigers en mensen die werken in de financiële dienstverlening, gezondheidszorg of het onderwijs volgen voor hun werk of als vrijetijdsbesteding een cursus of opleiding.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!