Places logo
Menu

Help, moet ik wel of geen subsidie aanvragen voor mijn bedrijf?

Help, moet ik wel of geen subsidie aanvragen voor mijn bedrijf?

In Nederland zijn veel subsidieregelingen. Het is dus belangrijk om de juiste subsidie aan te vragen voor uw bedrijf. Maar waarom een subsidie aanvragen?

Wat is een subsidie?

Een subsidie is een betaling van de overheid aan een bedrijf waarvoor geen tegenprestatie geleverd hoeft te worden. Wel heeft een subsidie een bepaald doel. Vaak is er voor bedrijven een inspannings- of resultaatverplichting. Bij een inspanningsverplichting moet de inspanning en de voortgang van het project verantwoord worden. Bij een prestatieverplichting moet aangetoond kunnen worden dat de prestatie is behaald.

De voordelen van subsidies

Een subsidie kan innovatie bevorderen of het bedrijf stimuleren. Daarnaast kan een subsidie investeringskosten verlagen, waardoor het risico lager is. Dit kan een boost geven om aan de slag te gaan. Daarbij geeft een subsidie ook een mogelijkheid om het bedrijf op de kaart te zetten: door een subsidie is het duidelijk dat de overheid vertrouwen in het bedrijf heeft. Belangrijk is om uzelf niet rijk te rekenenen. Het aanvragen van een subsidie betekent namelijk niet dat deze direct toegekend wordt.

Wat zijn de 3 meest voorkomende subsidies?

  1. Innovatiekrediet

Met het innovatiekrediet levert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een bijdrage aan innovatie en groei binnen Nederland. Het innovatiekrediet wordt verstrekt voor nieuwe producten, diensten en processen.

  1. Subsidieregeling Innovatieprestatiecontracten (IPC)

Dit is een subsidie voor samenwerkende MKB-ondernemingen in dezelfde regio die een meerderjarig innovatieproject uitvoeren. Gedurende een periode van maximaal 2 jaar kunnen 10 tot 20 MKB'ers gezamenlijk aan innovatie werken.

  1. Energie Investeringsaftrek (EIA)

Met deze subsidie kan een fiscaal voordeel behaald worden. Een fiscale aftrek kan verkregen worden voor investeringen die omschreven staan in de Energielijst. Deze lijst wordt elk jaar vastgesteld en betreft onder andere bedrijfsgebouwen, duurzame energie en energiebalancering.

Subsidie aanvragen: en dan?

De juiste informatie is zeer belangrijk als het aankomt op subsidies. Zoek daarom ook op welke subsidie voor u relevant is en wat u hiervoor moet doen. Places zet voor u enkele tips op een rij:

  1. Investeer voldoende tijd.

Het is van belang om voldoende tijd te nemen voor het opstellen van de subsidie aanvraag. Een projectvoorstel kan tijd in beslag nemen, net als de behandeling van de subsidie.

  1. Weet wanneer u de subsidie moet aanvragen.

De subsidie moet aangevraagd worden voordat u start met het project. Daarnaast hebben de meeste subsidies een aanvraag deadline.

  1. Houdt contact met uw subsidieverstrekker.

Indien het project niet ontwikkelt zoals gepland, of u juist goede resultaten boekt, is het van belang om de subsidieverstrekker tijdig te informeren. Subsidieverstrekkers zoeken vaak naar succesvolle praktijkvoorbeelden, wat u extra publiciteit kan opleveren.

  1. Subsidie betekent administratie.

Onderdeel van het krijgen van een subsidie is administratie. Houd daarom in de gaten welke gegevens verantwoord moeten worden en check of de subsidie BTW-belast is of niet.

Uw innovatie ook op een andere manier investeren? Lees dan snel verder over crowdsourcing.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!