Places logo
Menu

How-to: Hoe bouw ik een pensioen op als zzp'er?

How-to: Hoe bouw ik een pensioen op als zzp'er?

Als zzp'er bent u in tegenstelling tot een werknemer meestal niet aangesloten bij een pensioenfonds. Dit betekent dat u zelf uw pensioen zult moeten regelen. Dit is niet verplicht, maar als u dit niet doet dan heeft u alleen het inkomen van uw AOW vanaf uw 67e. Aangezien dit maandelijkse bedrag niet heel hoog is, is het verstandig om zelf geld opzij te zetten. Er zijn verschillende mogelijkheden om een pensioen op te bouwen als zzp'er.

Geld sparen of beleggen

Zelf geld sparen op de bank heeft geen fiscale voordelen, maar het is altijd verstandig om iets opzij te zetten. Doordat er maar weinig rente zit op spaargeld kan het verstandig zijn om geld te beleggen. Aan beleggen zitten echter wel kosten en risico's verbonden. Beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Voor beginners is het beleggen in obligaties of zogenaamde 'indextrackers' het verstandigst, hiermee worden beleggingen verspreid en zijn de risico's het kleinst.

Beleggingslijfrente

Bij een lijfrente betaalt u maandelijks premie aan een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Met deze rente spaart u voor een kapitaal dat u na uw pensioen in termijnen laat uitbetalen. De premie is fiscaal aftrekbaar, hierdoor is het fiscaal aantrekkelijk om via deze manier geld opzij te zetten.

Oudedagsreserve

Ondernemers mogen jaarlijks een deel van de winst reserveren voor de oudedagsvoorziening. Als u een deel van uw winst reserveert betekent dat niet dat u echt geld opzij zet, het betekent dat er uitstel van belastingheffing is over dat deel van de winst. Dit levert op de korte termijn belastingvoordeel op. Een reserve is niet altijd gunstig. Op het moment dat de reserve vrijkomt behoort de afname tot uw winst, u zult dan weer meer belasting moeten betalen. Als u een oudedagsreserve overweegt is het belangrijk om u goed te laten adviseren door een expert. Voorwaarden voor de oudedagsreserve zijn dat u ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting en dat u moet voldoen aan het urencriterium.

Verplicht pensioen

Bepaalde beroepsgroepen zijn verplicht om een aanvullend pensioen op te bouwen. Dat geldt voor schilders, stukadoors, huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, medisch specialisten, verloskundigen, dierenartsen, apothekers, loodsen en roeiers in het Rotterdams havengebied. Indien u onder een van deze beroepsgroepen valt moet u zichzelf bij een pensioenfonds aanmelden.

Tussen pensioen

U kunt er ook voor kiezen om na uw 67e door te blijven werken en eerder met een tussen pensioen te gaan. Een tussen pensioen wordt ook wel een sabbatical genoemd. U gaat dan een tijd stoppen met werken om bijvoorbeeld te reizen, een opleiding te volgen of vrijwilligerswerk doen. Een tussen pensioen is ideaal voor mensen die niet willen wachten tot zij met pensioen zijn. Voor een tussen pensioen zult u ook geld opzij moeten zetten. Als u na uw 67e door gaat werken heeft u dan minder geld nodig. Dit geld kunt gebruiken voor een eerder tussen pensioen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!