Places logo
Menu

Manieren om een startende onderneming te financieren

Manieren om een startende onderneming te financieren

Beginnende bedrijven staan altijd voor uitdagingen. Een van die uitdagingen gaat over geld. Het financieren van een nieuw product of nieuwe dienst is voor veel starters namelijk een grote opgave. De starter hoeft niet per se zelf al het geld op te hoesten. Er zijn verschillende manieren waarop een startende onderneming aan genoeg geld kan komen voor de financiering van een nieuwe ondernemer. Places Nieuws zet deze manieren op een rijtje.

Manieren om een nieuwe onderneming te financieren

Er zijn een aantal voor de hand liggende manieren om een nieuwe onderneming te financieren, maar er zijn nog veel meer wijzen die misschien niet bij iedereen bekend zijn. Het is daarom nuttig om een aantal veelgebruikte middelen op een rijtje te zetten, te beginnen met de meest voor de hand liggende manieren.

Eigen geld

Zoals in de inleiding al genoemd is, kan een ondernemer ervoor kiezen eigen geld in een bedrijf te stoppen. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid om gebruik te maken van deze optie. Sommige ideeën vereisen simpelweg een te groot startkapitaal om zelf te kunnen financieren. Een ondernemer kan er wel voor kiezen om met eigen geld te beginnen en voor de verdere financiering gebruik te maken van andere opties.

Geld van familie en vrienden

Een andere voor de hand liggende optie is om familie en vrienden te vragen om te investeren in het bedrijf of om geld te lenen. Ook deze optie is helaas niet voor iedereen beschikbaar, aangezien familie en vrienden hiertoe wel in staat en bereid moeten zijn. Als u kiest voor deze optie, is het wel van belang om alsnog een contract op te stellen waarin afspraken over de betalingen vastgesteld zijn. Zo zijn voor alle partijen de verwachtingen duidelijk.

Geld van de bank

Een andere optie waar de meeste mensen wel van op de hoogte zijn is een lening of andere manier van financieringsregeling aanvragen van de bank. Banken geven echter niet zomaar aan iedereen een lening uit. Er moet aan bepaalde eisen voldaan worden om in aanmerking te komen voor een lening. Het is bijvoorbeeld nuttig om een goed ondernemingsplan te schrijven voordat u naar de bank stapt. Dit toont de bank dat het idee veel kansen biedt in de huidige markt.

Geld van particulieren

Het komt ook voor dat privé personen geld investeren om een startende onderneming (verder) op weg te helpen. Deze personen doen dit meestal vanuit zakelijke motieven, bijvoorbeeld omdat ze denken dat de onderneming succesvol zal zijn. Deze personen worden ook wel Business Angels genoemd.

Starters BMKB

Als u niet in aanmerking komt voor een zakelijke financieringsregeling van een bank, dan kan de overheid u wellicht een handje helpen. De overheid biedt namelijk een speciale regeling voor ondernemers die minder dan drie jaar actief en kansrijk zijn, maar niet aantrekkelijk genoeg zijn voor een bank. De overheid staat dan borg voor een gedeelte van de lening.

Crowdfunding

Voor financiering kan ook een beroep gedaan worden op de massa. Via online platformen kunnen mensen investeren in een organisatie. Crowdfunding acties kunnen hele grote bedragen opleveren. Mensen hoeven hiervoor geen hele grote bedragen te investeren. Als heel veel mensen een klein bedrag investeren, levert dit alsnog veel geld op

Fondsen

Er bestaan fondsen die erop gericht zijn om bedrijvigheid te stimuleren, bijvoorbeeld in bepaalde regio"s. Hoewel deze fondsen vaak met overheidssteun opgezet zijn, financieren de maatschappijen wel onder commerciële voorwaarden. Er bestaan ook een MBK Innovatiefonds. Hier kunnen alleen ondernemingen terecht die innovatieve ideeën hebben.

Welke financieringswijze is voor u geschikt

De beste manier voor u om een onderneming te financieren hangt dus sterk af van een aantal factoren, zoals het idee, het ondernemersplan en eigen kapitaal. Er zijn gelukkig heel veel wijzen waarop een onderneming gefinancierd kan worden, waardoor er meestal wel een optie bij zit. Het is altijd een goed idee om gebruik te maken van een financieringsmix. Hierbij worden er verschillende manieren van financiering gecombineerd. Als de ene optie niet genoeg geld oplevert, kan dit aangevuld worden door andere wijzen ook te gebruiken.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!