Places logo
Menu

Afschaffen dividendbelasting verder onder druk door besluit Unilever

Afschaffen dividendbelasting verder onder druk door besluit Unilever

Het verhuizen van Unilever naar Nederland hield premier Mark Rutte lang op de been in zijn strijd tegen het afschaffen van de dividendbelasting. De multinational maakte vrijdag bekend dat het voorlopig afziet van een verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam. Ondanks dat Mark Rutte eerder deze week aangaf groot voorstander van het afschaffen van de dividendbelasting te blijven, is het voor zijn collega's in de tweede kamer duidelijk: 'Dit plan moet nu van tafel', aldus SP-leider Lilian Marijnissen. PVV-leider Geert Wilders spreekt over een 'afgang' voor premier Rutte.

Keuze van het kabinet

De grote vraag is nu of het kabinet nu zal afzien van het plan of dat er nog altijd voldoende vertrouwen is in het plan. Het kabinet is nog altijd van mening dat het afschaffen van de dividendbelasting goed is voor alle grote bedrijven met buitenlandse investeerders. Bovendien zou het een deel van haar geloofwaardigheid verliezen als het haar plannen intrekt na een eventueel besluit van Unilever. Toch blijven de meningen sterk verdeeld. Zo heeft GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver al een herinvoeringswet klaarliggen, mocht Rutte het plan toch doordrukken.

Verhuizing naar Rotterdam afgeblazen

Volgens Unilever-topman Paul Polman is de aanhoudende politieke discussie over de afschaffing van de dividendbelasting voor een deel van de Britse aanhouders van de multinational de reden geweest om het hoofdkantoor niet meer naar Rotterdam te laten verhuizen. Tot voor kort waren die plannen er wel en waren de aandeelhouders nog voorstander van het plan om de bedrijfstop om het hoofdkantoor naar Nederland te verplaatsen. Driekwart van de Britse aandeelhouders moest dit plan steunen om de verhuizing door te laten gaan. Afgelopen weken werd echter duidelijk dat steeds meer aandeelhouders zouden afhaken, onder andere door de discussie in de politiek.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!