Places logo
Menu

Flexwerkers maken steeds groter deel uit van de werkzame beroepsbevolking

Flexwerkers maken steeds groter deel uit van de werkzame beroepsbevolking

Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) bleek dat het aantal flexwerkers een steeds groter deel van de werkzame beroepsbevolking is gaan uitmaken over het laatste kwartaal van 2017. Ook het aantal werknemers met een vast contract was gegroeid, namelijk met 2,2 procent tot bijna 5,3 miljoen. Het aantal flexwerkers (de som van het aantal zelfstandigen zonder personeel en flexibele werknemers) groeide met 2,5 procent ten opzichte van vorig jaar tot een totaal van 3 miljoen. Dat maakt dus dat 61 procent van alle werkenden in het vierde kwartaal een vaste baan had en 35 procent was flexwerker. De overige 4 procent bestond uit zelfstandigen met personeel of meewerkende familieleden.

Stijging flexibele werknemers bestaat vooral uit jongeren en vrouwen

In het vierde kwartaal van 2017 steeg het totaal aantal werkenden met 173 duizend. Hiervan hadden 112 duizend werknemers een vast contract en waren er 72 duizend flexwerkers. Het grootste gedeelte van deze toename in flexwerkers (namelijk 51 duizend) bestond uit jongeren met de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Het ging bij deze groep vooral om oproepkrachten. Verder bestond de toename voor driekwart uit vrouwen. Deze stijging was voornamelijk te zien bij de groepen tijdelijk werk met uitzicht op een vaste baan, tijdelijke contracten zonder vaste uren en korte tijdelijke contracten. Dit komt wel overeen met het huidige beeld van flexwerkers, waar bijvoorbeeld de categorie oproepkrachten voor 55 procent uit vrouwen bestaat, waarvan 69 procent met de leeftijd 15 tot 25 jaar.

Groei binnen flexwerkers

Onder flexwerkers worden zelfstandigen zonder personeel (ZZP"ers) en flexibele werknemers verstaan. In het laatste kwartaal van 2017 was er een verschuiving in deze groep waar te nemen. Het aantal ZZP"ers nam namelijk iets af, het aantal flexibele werknemers groeide wel. De grootste groei in de groep flexwerkers kwam voor bij de tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract (steeg met 28 duizend personen) en bij oproepkrachten (steeg met 26 duizend personen).

Meer hoogopgeleiden met een vast contract

Uit het onderzoek bleek ook dat voornamelijk hoogopgeleiden een vast contract hebben. Het aantal vaste werknemers steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 112 duizend, en hiervan was 78 procent hoogopgeleid (Hoger beroepsonderwijs of Universitair onderwijs genoten). De helft hiervan was tussen de 55 en 65 jaar. Dit is op zich geen verrassing, aangezien deze groepen vaker een vaste baan hebben dan jongeren en laag opgeleiden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!