Places logo
Menu

Een collectieve zorgverzekering via de werkgever: hoe werkt dit?

Een collectieve zorgverzekering via de werkgever: hoe werkt dit?

Een werkgever kan ervoor kiezen om werknemers een collectieve zorgverzekering aan te bieden. De werkgever heeft hiervoor afspraken gemaakt met een verzekeraar die een collectieve zorgverzekering aanbiedt. Deze gezamenlijke verzekering kan voordelen voor zowel werknemers als werkgevers bieden. Places Nieuws heeft alle belangrijke aspecten van een collectieve zorgverzekering voor u, als werknemer of werkgever, uitgezocht.

Collectieve zorgverzekering

Er zijn verschillende collectieven die een gezamenlijke zorgverzekering kunnen afsluiten. Dit zijn werkgevers, gemeenten, verenigingen, onderwijsinstellingen, commerciële organisaties of een eigen collectief. Wanneer een bedrijf uit twee mensen of meer bestaat kan er al een collectieve zorgverzekering worden afgesloten. Indien werknemers zich bij een collectieve zorgverzekering van het werk willen aansluiten moeten zij dit bij de werkgever aanvragen. Verschillende verzekeraars bieden aparte pakketten aan voor collectieve verzekeringen. Deze pakketten zijn vaak uitgebreider dan de reguliere pakketten maar daar kunnen ook hogere kosten aan zitten.

Voordelen voor werknemers

Doordat de werkgever een groot aantal verzekeringen bij een verzekeraar afneemt kan de werkgever vaak korting regelen voor werknemers. Deze korting kan voor de basisverzekering oplopen tot tien procent. Het is soms ook mogelijk om op een aanvullende verzekering korting te krijgen of dat de werkgever een deel van de kosten voor zijn rekening neemt. De werkgever kan met de zorgverzekeraar afspraken maken over snelle en specifieke zorg die afgestemd is op de werkzaamheden die werknemers uitvoeren. Dit is een belangrijk voordeel van een collectieve zorgverzekering.

Voordelen voor werkgever

Naast voordelen voor werknemers biedt een collectieve zorgverzekering ook voordelen voor de werkgever. Zo vinden (nieuwe) werknemers een organisatie met een goede collectieve zorgverzekering aantrekkelijker. Volgens CollectieveZorgverzerkering.nl zijn werknemers daarnaast minder vaak of korter ziek doordat ze sneller gepaste en goede zorg kunnen krijgen. Tot slot geeft een collectieve zorgverzekering minder administratief werk. De werkgever heeft namelijk een contactpersoon bij de verzekeraar waarmee alles wordt afgesproken.

Nadelen collectieve zorgverzekering

Hoewel een collectieve zorgverzekering er zeer aantrekkelijk uitziet door de lagere kosten zijn er echter ook nadelen. Doordat een werkgever voor alle werknemers hetzelfde verzekeringspakket afsluit is iedereen hetzelfde verzekerd. Werknemers verschillen echter van elkaar en hebben andere zorgwensen en behoeften. Werknemers zijn dus niet altijd het beste uit bij een collectieve zorgverzekering omdat er mogelijk vergoedingen in zitten die zij niet nodig hebben. Als dat het geval is kan een andere zorgverzekering voordeliger zijn. Het is dus van belang om de collectieve zorgverzekering goed te vergelijken met andere verzekeringen. Indien een werknemer de werkgever verlaat vervalt het recht op de collectieve zorgverzekering. De werknemer moet dan de resterende maanden van dat jaar de normale premie betalen zonder korting. Tussentijds van verzekeraar veranderen is vaak ook niet mogelijk.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!