Dit zijn de negatieve effecten die een kantoorbaan op je gezondheid heeftDe negatieve gevolgen van een kantoorbaan voor je gezondheid

Heel herkenbaar voor mensen die op kantoor werken: je zit acht uur per dag achter je bureau, tijdens vergaderingen en de lunch. Als je ook nog eens met je auto of het openbaar vervoer naar je werk reist en bij thuiskomst meteen op de bank ploft, blijft er weinig tijd over voor lichaamsbeweging. Het maakt niet of je administratief medewerker of directeur bent, secretaresse of communicatiemedewerker: door je werk achter je bureau is het lastig om de bewegingsnormen te halen en krijg je na een werkweek last van lichamelijke kwaaltjes. Zeurende pijn in je schouders en een stijve nek komen in jouw woordenboek bijna dagelijks voor. Welke nadelige effecten heeft een kantoorbaan nog meer op jouw gezondheid?

Mentale gezondheid

Een kantoorbaan brengt met zich mee dat je jouw werktijd grotendeels zittend doorbrengt. De gemiddelde Nederlander zit 8,7 uur per dag blijkt uit de Leefstijlmonitor 2015. Van alle Europeanen is dit het langst. En dat heeft negatieve gevolgen voor je mentale gezondheid: langzitters ervaren meer stress, hebben vaker last van angstaanvallen en kunnen zich minder goed concentreren dan mensen die vaker de benen strekken.

Lichamelijke kwaaltjes

Je lichaam lijdt zeker ook onder het vele zitten voor je kantoorbaan. Na een drukke werkweek merk je dat je lichaam signalen afgeeft: een stijve nek, pijnlijke schouders en een zere rug zijn herkenbare kwaaltjes. Rugklachten zijn de meest voorkomende problemen door lang zitten. Bovendien is de bloeddoorstroming in je lichaam niet optimaal als je lange tijd zit. Dit kan spataderen als gevolg hebben.

Onderuitgezakt zitten

Natuurlijk weten we allemaal dat een goede zithouding er als volgt uit ziet: ontspannen schouders, computerscherm op ooghoogte, ellebogen in een hoek van 90 graden en een rechte rug. In de praktijk is het niet altijd te voorkomen dat je een steeds krommere houding aan neemt. Hoe langer je zit, hoe meer onderuitgezakt je gaat zitten. Lichaamsfuncties worden overgenomen door een stoel die lekker zit, wat gezond lijkt. Niets blijkt echter minder waar, want deze kromme houding kan ervoor zorgen dat je allerlei chronische klachten ontwikkelt, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek