Places logo
Menu

Controle op stress en werkdruk bij accountancybureaus

Controle op stress en werkdruk bij accountancybureaus

Veel accountants ervaren stress. In 2017 werd al gevonden dat één derde van de accountants wekelijks stress ervaart. En nog steeds is dit een probleem onder accountants. Vooral jongere werknemers zijn een risicogroep volgens Inspectie SZW.

Oorzaken van stress

Er ontstaat een hoge werkdruk binnen de accountancybranche door een tekort aan personeel. Ook zijn er hoge verwachten van zowel het bedrijf als de klant, de visie op de kwaliteit en het verdienmodel. De balans tussen werk en privé wordt ook niet altijd goed bewaard binnen deze branche. De clichés van elke avond doorwerken en een sterke hiërarchie over de financiële branche zijn er niet zomaar.

15% van de accountants bleef wel eens thuis vanwege stress

Een onderzoek van careersinaudit.com uit 2017 onderzocht werkdruk onder accountants en vond dat 15% wel eens thuis bleef vanwege stress. Stress heeft een enorme impact op de mentale en fysieke gesteldheid van de werknemers. Stress kan leiden tot ziekteverzuim en uiteindelijk zelfs tot een langdurige uitval en in het ergste geval arbeidsongeschiktheid. Dit wordt aangeduid met de term PSA, wat staat voor psychosociale arbeidsbelasting. Dit is niet alleen een vervelende situatie voor de werknemer, maar kost de werkgever ook veel geld.

Inspectie SZW

De Inspectie SZW van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt toezicht op gezonde en veilige werkomstandigheden. Daarnaast houden ze ook toezicht op arbeidsmarktfraude. De Inspectie SZW geeft aan dat vooral jonge werknemers, jonge ouders, mantelzorgers en zestigplussers een verhoogde kans hebben op een te hoge werkdruk. Om dit probleem aan te pakken gaat de Inspectie SZW accountancybureaus controleren. Hierbij wordt onder andere gelet op maatregelen om PSA tegen te gaan. Het moet niet zo zijn dat werknemers eind van de dag doodmoe op de bank neervallen. Als er geen goed beleid is, zal de Inspectie advies geven. Eerder deed de Inspectie SZW al controle bij gerechtsdeurwaarders, medewerkers bij gevangenissen en in de zorg.

Foto: Bigstock

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!