Places logo
Menu

55-plussers steeds vaker aan het werk volgens onderzoek CBS

55-plussers steeds vaker aan het werk volgens onderzoek CBS

De oudere generaties zijn steeds meer vertegenwoordigd op de werkvloer. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat het aantal 55-plussers die werken, in de periode tussen 2003 en 2016 bijna verdubbeld is. Waar er in 2003 828.000 werkende 55-plussers waren, was dit in 2016 opgelopen tot 1.588.000 werkenden tussen de 55 en 75 jaar.

Beroepsgroepen

Maar welke beroepen zijn dan het meest vergrijsd? Uit de gegevens van het CBS blijkt de beroepsgroep van bibliothecarissen en conservatoren te zijn. Hier is de helft van de werkenden 55 jaar of ouder. Ook de beroepen van buschauffeurs en trambestuurders, maar ook managers in het onderwijs en chauffeurs van auto's, taxi"s en bestelwagens behoren tot de meest vergrijsde groepen. Zo meldden de media onlangs nog dat het beroep van buschauffeurs bedreigd wordt, aangezien het beroep door weinig jongeren als aantrekkelijk wordt gezien. De personeelsmanager van Connexxion gaf dan ook aan dat landelijk ongeveer 40% van de chauffeurs met pensioen gaat in de komende tien jaar. Het is dan ook niet verrassend dat uit de cijfers van het CBS blijkt dat 47,1% van de buschauffeurs en trambestuurders 55 jaar of ouder is. Daarentegen zijn militaire beroepen (4%) het bakkers (5,3%) de beroepsgroepen met de minste vergrijzing en dus het laagste aantal 55-plussers.

Oorzaken

Zoals eerder besproken lijkt de belangrijkste verklaring voor de toename van het aantal werkende 55-plussers door de vergrijzing. Uit de gegevens van het CBS blijkt dat er in 2004 3,0 miljoen mensen waren tussen de 55 en 75 jaar, en dit aantal in 2016 is toegenomen tot 4,0 miljoen mensen. Ook hebben de mensen in deze groep vaker betaald werk. Met de groei van de economie lijkt het er dan ook op dat bedrijven de kennis en kunde van de oudere generaties goed kunnen gebruiken en inzetten.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!