40% van HR-medewerkers selecteert op leeftijd40% van de HR-medewerkers discrimineert op leeftijd

Leeftijdsdiscriminatie komt in Nederland meer voor dan we denken. 4 op de 10 HR-medewerkers geeft aan iemand wel eens niet te hebben uitgenodigd op basis van leeftijd. De ruime meerderheid geeft zelfs aan dat persoonsgegevens altijd een bepaalde rol spelen in het sollicitatieproces.

Dat blijkt uit onderzoek van landelijke HR-partner Unique. In het kader van de Week van het Anonieme cv, gingen consultants van Unique op pad met enkel anonieme cv's. De jaarlijkse Week is bedoeld om aandacht te vragen voor discriminatie op basis van persoonsgegevens.


Spiegel voorhouden


Op de anonieme cv's waarmee Unique rondging, zijn persoonsgegevens onzichtbaar gemaakt. Unique wil mensen een spiegel voorhouden, door ze te laten focussen op werkervaring, talent en de drijfveren van sollicitanten.

En dat is hard nodig, vindt Unique. Het onderzoek toont namelijk aan dat met name leeftijd een doorslaggevende rol speelt bij het wel of niet uitnodigen van een sollicitant. Dit wordt gevolgd door woonplaats, geslacht, afkomst of foto. 12% geeft aan zelfs wel eens iemand voor een sollicitatiegesprek te hebben geweigerd op basis van een buitenlands klinkende naam. Bij mannen met een buitenlands klinkende naam geldt dit nog twee keer zo vaak dan voor vrouwen.


Anonieme cv roept verdeeldheid op in Nederland


Slechts een derde van de ondervraagden is positief over de aandacht voor het werken met anonieme cv's. Een iets lager percentage (29%) staat er zelfs negatief tegenover. 37% is neutraal.

Ondanks het gematigde enthousiasme over anoniem solliciteren, blijft Unique aandacht vragen voor de discriminatie: "Wij vinden dit een heel belangrijk maatschappelijk issue. Met de Week van het Anonieme cv willen we het gesprek op gang houden en bewustzijn creëren voor het belang van diversiteit en inclusiviteit. Als we daarvoor tegen de stroom in moeten gaan, dan is dat een bevestiging dat de week hard nodig is. En wij pakken die voortrekkersrol graag!", aldus Diana Magielsen, Operationeel Directeur bij Unique.


Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek