Places logo
Menu

Zelfstandigen met personeel meest vermogend

Zelfstandigen met personeel meest vermogend

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) hadden aan het begin van 2016 een doorsnee vermogen van 101.500 euro. Dat is een forse daling ten opzichte van tien jaar geleden. Toen beschikte een zzp'er namelijk over 205.200 euro aan vermogen. Dat bedrag is nu dus minder dan de helft. Het vermogen van zelfstandigen met personeel (zmp'ers) is duidelijk groter. In 2016 hadden zij een doorsnee vermogen van 217.000 euro. Dat is meer dan het dubbele van het vermogen van een zzp'er. Zmp'ers zijn er echter ook op achteruit gegaan. In 2007 was een doorsnee vermogen van een zmp'er 310.600 euro.

Landbouw, bosbouw en visserij

Zelfstandigen met en zonder personeel die actief zijn de landbouw, bosbouw en visserij hebben staan met kop en schouders bovenaan in het rijtje van grootste vermogens. Zij worden gevolgd door zelfstandigen in de financiële dienstverlening. Onderaan staan de zelfstandigen in de cultuur, recreatie en overige diensten. Zij hebben het laagste vermogen.

Bedrijfsvermogen

Ruim negentig procent van de zmp'ers heeft een doorsnee bedrijfsvermogen van 74.000 euro. Dat betekent dat het bedrijfsvermogen goed is voor 43 procent van de totale bezittingen. Van de zzp'ers beschikt 81 procent over bedrijfsvermogen met een doorsnee van 19.000 euro. Het bedrijfsvermogen beslaat hier 31 procent van de totale bezittingen. Voor zzp'ers en zmp'ers is de eigen woning het belangrijkste vermogensbestanddeel.

Toename zzp'ers

Waarom het vermogen van zzp'ers in de afgelopen jaren zo is afgenomen is niet duidelijk. Een mogelijke verklaring zou de toename van de groep zzp'ers in ons land kunnen zijn. In 2007 telde ons land 682.000 zzp'ers en nu, tien jaar laten, zijn dat er zo'n 895.000. Deze nieuwe stroom telt vooral jonge ondernemers, die nog nauwelijks vermogen hebben opgebouwd.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!