Places logo
Menu

Wordt uw nieuwe collega straks een Labrador of Mopshond?

Wordt uw nieuwe collega straks een Labrador of Mopshond?

Het zal misschien niet de eerste gedachte zijn die in u opkomt als u 's ochtends bedenkt wat u allemaal mee moet nemen naar kantoor. Echter zijn er al verschillende onderzoeken gepubliceerd over de positieve invloed die een hond kan hebben op de werkvloer. Bedrijven zoals Google, Amazon en Nestlé gingen u al voor en voerden een speciaal beleid in voor kantoorhonden. Werknemers mogen hun eigen hond meenemen naar kantoor en Nestlé heeft een wei voor ze aangelegd. Aangezien het kantoorleven redelijk monotoon kan zijn, kan een hond afwisseling en plezier brengen.

Waarom een kantoorhond?

De voornaamste reden om honden op het werk toe te staan, is dat onderzoek heeft uitgewezen dat het stressverlagend werkt en dit vervolgens resulteert in een lager ziekteverzuim. Contact tussen mensen en honden bevordert het gelukshormoon en laat het stresshormoon dalen, wat resulteert in meer ontspannen werknemers. Daarnaast hebben werknemers een goed excuus om in de pauze naar buiten te gaan om de hond even uit te laten. Dit biedt creatieve inzichten en een bevordert de werksfeer. Daarnaast is een kantoorhond een goede ijsbreker voor gesprekken. De interactie met een hond kan, vooral bij introverte werknemers, resulteren in een meer sociale en open houding.

Hoe gaat dit in de praktijk?

Lang niet alle honden zijn geschikt om dienst te doen als kantoorhond. Het is van belang om een hond te vinden die sociaal is en niet snel agressief wordt. Honden (en katten) zijn gewend om één baasje te hebben waar ze naar luisteren. Dit wordt op een kantoor met verschillende werknemers complexer, ook omdat het een omgeving is die deze dieren niet gewend zijn. Een bepaalde mate van voorkennis onder medewerkers is dan ook van belang voor de aanschaf van een kantoorhond. Ook moet een van de werknemers de hond na werktijd mee naar huis nemen, zodat het voor de hond niet te onrustig wordt.

Volgen na kantoorhonden ook kantoor katten?

Na kantoorhonden kunnen kantoorkatten niet achterblijven. Voor werknemers die een voorkeur hebben voor katten is dit een uitkomst. Het Hilversumse kantoor van de webshop voor duurzame kleding WatMooi is sinds kort het territorium van kantoorkat Martini. De oprichtster van de webshop meldt dat Martini de sfeer op het kantoor aanzienlijk veranderd heeft. Ze voegt hieraan toe dat interactie met de kat de werknemers ontspanning biedt.

Nadelen

Echter kent het hebben van een kantoorhond- of kat ook een aantal nadelen. Werknemers die allergisch zijn voor honden of katten krijgen het zwaar te verduren met deze trend. Een vrouwelijke werknemer uit Rotterdam sleepte haar baas voor de rechter omdat hij zijn hond mee naar het kantoor nam en hier niet mee wilde stoppen toen zij aangaf allergisch te zijn. Wellicht een wat extreem voorbeeld, maar dit zijn wel de problemen die dit met zich mee brengt. Daarnaast wordt het sollicitatieproces complexer, aangezien alle nieuwe werknemers niet bang of allergisch moeten zijn voor de aanwezige kantoordieren.

Kortom, het hebben van een kantoorhond- of kat kan stress tegengaan en veel voordelen hebben voor de werksfeer, maar er kleven ook nadelen aan. Het verzorgen van een hond vergt veel tijd en moeite, wat werknemers niet moeten onderschatten voordat zij instemmen met een hond of kat op kantoor. Denkt u dat een kantoorhond- of kat een waardevolle bijdrage kan leveren op de werkvloer? Laat het weten in een reactie!

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!