Places logo
Menu

Verschillende ministeries verhogen beveiliging van websites na cyberaanval

Verschillende ministeries verhogen beveiliging van websites na cyberaanval

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij heeft de beveiliging van hun websites en servers opgeschroefd. Het versterken van de beveiliging gebeurde naar aanleiding van een verhoogd aantal hackpogingen die op vrijdag 26 januari gepleegd waren. Hackers probeerden toegang te krijgen tot de servers.

Geen concrete dreiging

Hoewel de beveiliging van verschillende websites en servers werd verhoogd was er geen sprake van een concrete dreiging, meldt een woordvoerder van het ministerie. Er was dus geen sprake van een DDoS-aanval. Het is opvallend dat het ministerie vrijdag last had van een verhoogd aantal hackpogingen aangezien er vanochtend bij verschillende banken een DDoS-aanval is geweest. Meer nieuws over de DDoS-aanval vindt u hier.

AIVD inlichting

Het verhoogde aantal hackpogingen op de websites en servers van de ministeries gebeurde een dag na de berichtgeving over de AIVD die een Russische hackersgroep zou hebben geïnfiltreerd. De informatie die de AIVD hiermee had verkregen heeft uiteindelijk tot een FBI-onderzoek naar Russische inmenging met Amerikaanse verkiezingen geleid. Premier Mark Rutte wil dat inlichtingendiensten zoals het AIVD meer bevoegdheden krijgen om hackers op te sporen. Om die reden wil hij dat de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) in werking gaat treden.

Sleepwet

De vernieuwde wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten wordt ook wel de sleepwet genoemd. De wet maakt het mogelijk dat veiligheidsdiensten meer mogelijkheden hebben om digitale informatie te onderscheppen, ook van niet verdachte burgers. Er zijn veel tegenstanders die bang zijn dat de wet voor een aantasting van privacy zal zorgen. Op 21 maart wordt een referendum gehouden over de "sleepwet".

Foto: Max Pixel

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!