Places logo
Menu

Rabobank getroffen door DDoS-aanval in navolging van ABN AMRO en ING

Rabobank getroffen door DDoS-aanval in navolging van ABN AMRO en ING

De Rabobank is maandagochtend getroffen door een DDoS-aanval, waardoor de diensten platliggen. De aanval komt in navolging van drie eerdere DDoS-aanvallen die dit weekend gezorgd hebben voor storingen in het netwerk van zowel ABN AMRO en ING. Het uitvoeren van transacties via computers en mobiele applicaties, was hierdoor een aantal uren niet mogelijk. Zondagavond zijn de storingen bij ABN AMRO en ING opgelost, Rabobank kampt momenteel nog met de storing.

Opgelost

Het probleem is bij ABN AMRO en ING inmiddels opgelost, zij bieden hun excuses aan voor het ongemak en laten weten dat de systemen weer volledig hersteld zijn. Klanten kunnen nu gewoon weer gebruik maken van hun internetbankieren op zowel hun computer als op hun mobiele telefoon.

Rabobank onder vuur

De Rabobank is net aangevallen, momenteel is nog onduidelijk hoelang de problemen zullen duren. Of de DDoS-aanvallen op de drie banken gelinkt zijn, dat is nog niet bekend. Maar het zou wel heel toevallig zijn als dit niet het geval is.

Geen groot probleem

Het ergste wat een DDoS-aanval voor klanten kan betekenen, is dat zij geen toegang hebben tot het netwerk en dus geen gebruik kunnen maken van de dienst. Uiteraard kan dit erg vervelend zijn, al helemaal wanneer er een belangrijke (zakelijke) transactie afgerond moet worden. Een dergelijke aanval zal echter nooit voor grote problemen zorgen bij de consument.

Voor bedrijven die getroffen worden door een DDoS-aanval, kunnen de gevolgen veel groter zijn. Zo worden DDoS-aanvallen wel eens gebruikt om iets af te dwingen bij bedrijven en kan er winst worden misgelopen doordat klanten bijvoorbeeld naar concurrenten worden herleid.

DDoS-aanval

Een DDoS-aanval (distributed denial of service) is een aanval waarbij de boosdoeners een netwerk verstoren waardoor de gebruikers geen gebruik kunnen maken van de diensten van het netwerk. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door een netwerk te overbelasten. Er wordt dan een groot aantal databestanden en dienst-aanvragen naar de server gestuurd. De server kan dit vervolgens niet aan, waardoor er geen ander verkeer van bijvoorbeeld de klanten doorheen komt.

Zo"n aanval is dus niet bedoeld om gebruikersgegevens afhandig te maken. Een DDoS-aanval kan ook niet direct gebruikt worden om gegevens te hacken, al zou een DDoS-aanval wel een aanleiding kunnen zijn voor een grotere cybercrime. Vaak wordt de aanval gebruikt omdat hackers kicken op de macht die zij over een bedrijf of organisatie krijgen. Bij de aanval op de diensten van de banken, zijn vertrouwelijke (bank)gegevens van klanten echter nooit in gevaar geweest.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!