Online shoppers de dupe van nieuwe aanvalsmethode cybercriminelenCybercrime

Cybercriminelen hebben een nieuwe methode om online shoppers te bestelen. In plaats van het hacken van een hele webshop, hacken criminelen steeds vaker de formulieren die er op staan. Deze aanvalsmethode wordt formjacking genoemd en wordt volgens beveiligingsbedrijf Symantec maandelijks wereldwijd bij 4.800 webwinkels toegepast.

Persoonsgegevens gestolen

Bij het aanschaffen van een product op een webshop moeten consumenten vaak persoonlijke gegevens en rekeningnummers achterlaten. Als het formulier gehackt is kunnen de gegevens zichtbaar worden voor criminelen. Met deze nieuwe aanvalsmethode hopen criminelen meer slachtoffers te maken. Alle klanten van een gekraakte webwinkel kunnen slachtoffer worden. Deze methode zou potentieel dan ook meer slachtoffers op kunnen leveren dan andere methodes zoals phishing.

Vooral kleine webshops slachtoffer

In het afgelopen jaar waren er formjacking-aanvallen bij grote bedrijven zoals British Airways en Ticketmaster. De Nederlandse versie van Ticketmasters was echter niet gekraakt. Verder zijn het vooral kleine webwinkels die getroffen worden door de nieuwe hackers-methode. Kleine webshops hebben doorgaans een minder goede beveiliging en zijn daardoor makkelijker te kraken. Symantec verwacht dat hackers al tientallen miljoenen euro's hebben gestolen door middel van formjacking. De methode is in Nederland minder effectief doordat hier minder mensen hun creditcard gebruiken bij een online aankoop.

Beschermen tegen formjacking

Je kunt je tegen formjacking beschermen door te investeren in goede antivirussoftware. Deze software geeft je een waarschuwing op het moment dat een hacker je lijkt te formjacken. Als klant is het belangrijk om je creditcard afschriften goed in de gaten te houden. Als er iets verdachts lijkt te gebeuren kun je dat melden bij je creditcard verstrekker. Als je uiteindelijk slachtoffer wordt kun je aangifte doen bij de politie en vervolgens het geld terug vragen bij de bank

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek