EHBB: Eerste Hulp Bij Beleggen!
Beleggen is een uitstekende manier om op termijn uw geld te laten groeien. Uit een analyse van het CBS blijkt dat tweederde van de Nederlandse miljonairs aandelen of obligaties heeft. Van de niet-miljonairs is maar vijftien procent actief op de beurs. Is beleggen wel voor u weggelegd? En hoe begint u met beleggen? Waar moet u wel en juist niet in investeren? In dit artikel leest u alles wat u moet weten voordat u begint met beleggen.
Wat is beleggen?
Een belegging is een investering waarbij geld wordt ingelegd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Er zijn verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed en kunst. Beleggers kunnen geld verdienen wanneer de koers (waarde of prijs van een aandeel) van een belegging stijgt of daalt. Deze koers wordt bepaald door vraag en aanbod: de koers stijgt wanneer meer mensen een belegging kopen dan verkopen. Maar waar zet u dan uw geld op in? Wij delen vijf basisprincipes met u. Hiermee verhoogt u de kans op een positief resultaat op de langere termijn.
#1 Spreid uw beleggingen
Door te spreiden over bijvoorbeeld verschillende beleggingscategorieën, landen of industrieën voorkomt u dat één tegenvaller leidt tot grote verliezen. Een portefeuille van twintig aandelen uit verschillende sectoren heeft een veel lager risico dan een belegging in één of enkele aandelen, terwijl het verwachte rendement wel ongeveer gelijk is. Bepaalde gebeurtenissen zijn namelijk voor de ene belegging gunstig en voor de andere juist ongunstig. Denk hierbij aan een stijging van de olieprijs, wat gelegen komt voor een oliemaatschappij maar ongelegen voor een transportbedrijf. Het ideale aantal aandelen ligt tussen de twaalf en twintig.
#2 Minimaliseer uw kosten
Kosten van beleggen hebben een grote impact op uw verwachte vermogen. Het is daarom zaak deze zoveel mogelijk te beperken, wat begint bij het selecteren van de juiste financiële dienstverlener en financiële producten. Op lange termijn kunt u vele duizenden euro's besparen met deze tip. Dienstverleners kunnen veel verschillende soorten kostensoorten hanteren, zoals beheer- en servicekosten, transactiekosten, valutakosten, bewaarloon en lopende kosten. Goed om u hierin te verdiepen!
#3 Beleg voor de lange termijn
De markt op korte termijn is nogal grillig en mensen zijn nauwelijks in staat om deze bewegingen te timen, zo blijkt uit onderzoek. Over een langere periode blijkt beleggen wel rendabel, omdat de impact van het marktrisico dan kleiner wordt. Het is belangrijk om uw beleggingen af te stemmen op de tijd die u heeft voor het behalen van uw doel, ook wel beleggingshorizon genoemd. Hoe langer de horizon, hoe groter het risico dat u kunt nemen. De kans dat tegenvallers worden goedgemaakt, is groter bij een lange horizon dan bij een korte.
#4 Weet waar niet in te beleggen
Vertrouw niet klakkeloos op adviezen van financiële aanbieders. Mogelijk hebben zij tegenstrijdige belangen en daarnaast zijn bepaalde beleggingsproducten niet geschikt voor de gemiddelde belegger. Wij hebben hieronder op een rijtje gezet waar u beter niet in kunt beleggen:
- Vermijd boilerrooms: dit is een verzamelnaam voor fraudeurs die beleggers benaderen met een 'geweldig beleggingsaanbod' dat klinkt als te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.
- Vermijd signaalaanbieders: dit zijn partijen die tegen betaling tips geven via sms- en telefoondiensten. Deze schotelen u onrealistisch hoge rendementen en kosten voor.
- Pas op voor gegarandeerde rendementen: garanties zijn vaak boterzacht, daarom is het goed om u te verdiepen in de voorwaarden en risico's van elk product.
- Pas op voor onwaarschijnlijk hoge rendementen: meer rendement betekent meer risico. Soms zijn ook voorgestelde rendementen te mooi om waar te zijn.
- Pas op voor rendementen uit het verleden: deze bieden geen garantie voor de toekomst. Als belegger bent u vaak juist duurder uit wanneer rendementen uit het verleden benadrukt worden.
- Pas op voor derivaten: Derivaten zijn afgeleide financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde, zoals aandelen of grondstoffen. Een derivaat geeft de koper het recht een bepaald goed voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. Een vuistregel is dat hoe hoger de hefboom, hoe meer het met gokken te maken heeft. Dergelijke producten zijn daarom ongeschikt voor de meeste beleggers, zeker voor wie zich op de lange termijn richt.
- Pas op voor crowdfunding: Deze vorm van beleggen biedt groepen investeerders de mogelijkheid met relatief kleine bedragen ondernemingen te financieren. Hoewel de rendementen aantrekkelijk kunnen zijn, is sprake van een zeer hoog risico.
- Pas op voor scheepvaart-cv's en vastgoed-cv's
#5 Beleg alleen in wat u begrijpt
Wanneer u niet begrijpt waarin u belegt, bent u niet in staat om risico's goed in te schatten. Dat geldt ook voor ingewikkelde beleggingsproducten waarbij niet precies duidelijk is waarin u belegt, en waarbij veel voorwaarden zijn opgenomen in de kleine lettertjes.
Zelf beleggen of uitbesteden?
Op het gebied van beleggen kunt u het uzelf zo makkelijk of moeilijk mogelijk maken als u wilt. Zelf aan de slag gaan met beleggen is de goedkoopste optie, maar vereist wel affiniteit met financiële markten. Ook moet je het leuk vinden om beleggingen te analyseren.
Weet je nog weinig over beleggen? Dan zul je je erin moeten verdiepen en daar gaat de nodige tijd in zitten. Met beleggen in fondsen bent u veel minder tijd kwijt en is een goede optie als u uw vermogen goed wilt spreiden. Nog eenvoudiger is het investeren in totaalpakketten, maar dit is wel een van de duurdere opties. Verreweg de duurste manier van beleggen is individueel vermogensbeheer. Hierbij wordt uw beleggingsportefeuille toegesneden uw de specifieke wensen en persoonlijke situatie.
Foto: Canva
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen