Places logo
Menu

Business Angels: wat zijn het en is het iets voor u als ondernemer?

Business Angels: wat zijn het en is het iets voor u als ondernemer?

Een bedrijf oprichten kost doorgaans veel geld. Startende ondernemers zoeken daarom vaak naar investeerders. Ondernemers kunnen hier iets voor elkaar betekenen. Een ondernemer kan geholpen worden door een andere ondernemer, die als business angel functioneert. U kunt als ondernemer dus zowel geholpen worden door een business angel, als zelf business angel zijn.

Wat is een business angel?

De Kamer van Koophandel beschrijft een business angel als "iemand die vanuit zakelijk oogpunt investeert in ondernemingen. Doordat hij zelf ondernemer is of is geweest, kan hij u als ondernemer met raad en daad bijstaan." Dat laatste hoeft niet altijd het geval te zijn. In principe zijn business angels namelijk privé personen die ook wel informele investeerders genoemd worden.

Wat doet een business angel?

Een business angel investeert doorgaans tussen de €50.000 en €750.000 in een onderneming. Daarnaast kunt u bij uw business angel terecht voor advies. Aangezien business angels vaak zelf ook ondernemers zijn of zijn geweest, kunnen ze u adviseren op basis van hun ervaring met ondernemen. Doordat zij weten waar de kansen en valkuilen liggen is dit advies erg waardevol.

Bedrijven die interessant zijn voor business angels

Business angels zijn doorgaans vooral geïnteresseerd in startende ondernemingen of ondernemingen waarvan verwacht wordt dat ze een grote groei zullen doormaken. Business angels investeren daarnaast doorgaans graag in bedrijven die zich in hun eigen regio bevinden. Wanneer u voor uw startende onderneming op zoek bent naar een privé investeerder doet u er dus goed aan te beginnen met zoeken in uw eigen regio.

Voordelen van business angel zijn

Als business angel investeren in een onderneming levert u meestal, afhankelijk van de afspraken die u maakt, aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie van beide op. Daarnaast krijgt u de kans de onderneming te adviseren vanuit uw eigen kennis en ervaring. Hierdoor kunt u het bedrijf verder op weg helpen, wat u natuurlijk ook voordelen oplevert.

Informele investeerders in groepsverband

Het komt steeds vaker voor dat business angels in groepsverband investeren. Dan kan namelijk een groter bedrag geïnvesteerd worden en is de risicospreiding groter. Bovendien hebben meerdere business angels samen natuurlijk meer kennis van zaken.

Vertegenwoordiging

Business angels in Nederland worden vertegenwoordigd door Business Angels Netwerken (BAN) Nederland. Bij deze vereniging zijn zowel netwerken en groepen als individuele business angels aangesloten. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat business angels en bedrijven gemakkelijker met elkaar in contact kunnen komen. Dit is erg handig voor ondernemers die op zoek zijn naar investeerders, aangezien business angels zelf niet makkelijk te vinden zijn. Business angels zijn namelijk niet altijd herkenbaar en als zodanig vastgelegd. Dat wil zeggen dat sommige ondernemers of andere privé personen wel willen investeren, maar zich nergens dit nergens aangegeven hebben.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!