Places logo
Menu

Apotheken nemen bezit van beveiligde website serieus

Apotheken nemen bezit van beveiligde website serieus

Uit eerder onderzoek van Open State Foundation (OSF) is gebleken dat de meerderheid van websites van zorginstellingen geen veilige verbinding heeft. Apothekersbranche KNMP stelde daarop dat een goede beveiliging van websites van belang is, zeker wanneer persoonsgegevens online uitgewisseld worden. Uit het onderzoek van OSF is gebleken dat er bij iets minder dan de helft van de onderzochte websites van apotheken sprake was van een beveiligde verbinding. Telefoonboek.nl vroeg zich daarom af hoe het staat met de websites van apotheken die geregistreerd zijn in haar database en onderzocht hoeveel websites in het bezit waren van een SSL-certificaat.

Wat is SSL?

Een SSL-verbinding is een gecodeerde verbinding tussen een server en bezoeker. Wanneer bedrijven in het bezit zijn van een SSL-certificaat hebben zij een bestand waardoor er een beveiligde verbinding ontstaat tussen de bezoeker en website. Deze beveiligde verbinding zorgt ervoor dat derden, zoals hackers, niet kunnen meekijken met de informatie die gedeeld wordt tussen website en bezoeker. Wanneer bezoekers zeker willen zijn van een beveiligde verbinding dan kunnen zij checken of voorafgaand aan de URL een hangslotje en de letters 'https' worden weergegeven. Is dit niet het geval en begint de URL met de letters 'http', dan is er geen beveiligde verbinding en kan de website het waarborgen van privacy niet garanderen.

Apotheken

Van de 1.226 organisaties die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie 'apotheek' en een werkende website hebben, bleek 993 websites in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat 81% van de apotheken die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl een website heeft die voldoende beveiligd is. Overigens is dit voor 19% van de geregistreerde apotheken niet het geval. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoons- of betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdwebsites daarvan zijn echter niet in het bezit van een SSL-certificaat. Hierdoor kan niet gegarandeerd worden dat de gegevens die daar worden ingevuld altijd veilig zijn.

Mooie cijfers

Ronny Oonk, manager van Places Websites stelt dat de resultaten mooie cijfers tonen. "Hoewel de cijfers uit het onderzoek van Open State Foundation een iets teleurstellender beeld schetsen, lijkt het erop dat de apotheken uit de database van Telefoonboek.nl voldoen aan beveiligingseisen. Daarentegen lijkt er voor 19% van de apotheken nog werk aan de winkel. Hoe wordt omgegaan met persoonsgegevens en medische gegevens is nogal gevoelig. Het is daarom van groot belang dat apotheken en andere zorginstanties zich hier van bewust zijn en maatregelen nemen waar nodig."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!