Places logo
Menu

ZZP’ers van 55+ worden afgewezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

ZZP’ers van 55+ worden afgewezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het consumentenprogramma Radar heeft afgelopen week een onderzoek uitgevoerd naar het verzekeren van ZZP"ers ouder dan 55 jaar. Zij belden naar verzekeraars met de vraag of deze een 60 jarige vrouw wilden verzekeren. De meeste verzekeraars gaven aan dat de leeftijd te hoog is. De grens lag tussen de 55 en 59 jaar, doorlopende verzekeringen houden in veel gevallen ook op rond de 60 - 65 jaar. Dit betekent dat sommige ondernemers ook een pensioengat hebben, wanneer zij pas na hun 67e een pensioen krijgen.

Leeftijdsdiscriminatie

Het afwijzen van personen op basis van leeftijd valt onder discriminatie. Het valt onder direct onderscheid wanneer je anders wordt behandeld op basis van kenmerken of eigenschappen. Verzekeraars geven echter aan dat deze leeftijdsgroep een hoog risico heeft en nog maar kort premie zal betalen, waardoor deze hoog uit zal vallen. Echter door de huidige verhoging van de pensioenleeftijd en het vooruitzicht dat deze nog verder zal gaan stijgen wordt het steeds minder aanvaardbaar dat discriminatie op basis van dit kenmerk door zal gaan.

Huidige alternatieven

Voor personen die worden afgewezen bestaat er bij de verzekering een "vangnet verzekering". Deze verzekering is voor personen die afgewezen zijn op basis van medische redenen. Op dit moment is het nog niet zo dat ouderen hier ook onder vallen, maar indirect is dit natuurlijk wel het geval. Het toekomstige medische risico is de reden van afwijzing, waardoor leeftijd ook opgenomen zou moeten worden in dit vangnet. Ook zijn er ondernemers die inspelen om de moeilijkheden rondom ZZP en arbeidsongeschiktheidsverzekering. CommonEasy is bijvoorbeeld een manier om via het eigen netwerk verzekerd te zijn. Door een constructie met spaartegoeden en de sociale controle kan dit een oplossing zijn. Maar het veranderen van het beleid zou een veiligere oplossing zijn.

Verbeteringen voor de toekomst

Voor 2004 gold nog de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ). Dit was een verplichte verzekering voor zelfstandigen die werd geïnd door de Belastingdienst via de belastingaanslag. Zo"n constructie terugbrengen zou een mogelijke oplossing zijn, aangezien maar een op de vijf ZZP"ers verzekerd is voor dit risico en ruim de helft van de ZZP"ers 45 jaar of ouder is. Het opleggen van een acceptatieplicht bij verzekeringen zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. Het wordt in ieder geval zaak dat de overheid zich ermee gaat bemoeien.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!