Places logo
Menu

Doorwerken na AOW-leeftijd wordt steeds populairder onder zzp'ers

Doorwerken na AOW-leeftijd wordt steeds populairder onder zzp'ers

Na zijn of haar AOW-leeftijd wil maar liefst 44 procent van de zzp'ers graag doorwerken, ook wanneer stoppen met werken mogelijk is. Één derde geeft aan wel graag te willen stoppen met werken als dat mogelijk is. De overige 23 procent is er nog niet zeker van wat hij of zij wil. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer en ZZP Barometer.

Vergrijzing

Gezien de vergrijzing is dit een positieve ontwikkeling. Er is vaak meer werk dat verzet moet worden dan het aantal beschikbare werkenden op de arbeidsmarkt toelaat. Nu blijkt dat ouderen graag door willen blijven werken als zzp'er. Zzp'ers zijn efficiënter en focussen op wat ze goed kunnen, hun specialisme. Voor de Nederlandse economie zijn deze extra handjes om werk te verzetten zeer welkom: AOW'ers die actief blijven op de arbeidsmarkt geven de economie een impuls.

Huidige situatie

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 6 procent van de Nederlanders doorwerkt na het bereiken van de AOW-leeftijd. Dit zijn zo'n 180.000 mensen van de in totaal 3 miljoen 65-plussers in ons land. Hierbij zijn niet alleen mensen meegenomen die vrijwillig doorwerken, maar ook mensen die genoodzaakt door moeten werken. Vergeleken met de 44 procent van de zzp'ers die sowieso door willen werken na de AOW-leeftijd, is dit een groot verschil. Die 44 procent wordt wellicht ook nog aangevuld met een deel van de mensen die aangeeft nu nog niet zeker te zijn van hun keuze.

Verplicht doorwerken

Deze groep wordt waarschijnlijk ook nog aangevuld met zzp'ers die wel graag willen, maar niet kunnen stoppen. Niet iedere zzp'er is bewust bezig met het opbouwen van een pensioen. Omdat de financiële situatie dit in het begin vaak niet toelaat, beginnen sommigen hier pas heel laat mee. Financiële redenen kunnen een belangrijke oorzaak zijn dat zzp'ers tot na hun AOW-leeftijd doorwerken.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!