Places logo
Menu

Pensioenfonds voor zzp'ers

Pensioenfonds voor zzp'ers

Een aantal partijen in Nederland is in gesprek over een pensioenfondsregeling voor zzp'ers. Op het moment kampen veel zzp'ers met onduidelijkheid en problemen rondom het pensioen. Bovendien vergeten zelfstandig ondernemers ook vaak wat opzij te zetten voor de oude dag. Naar verwachting zal er vanaf 2015 gestart kunnen worden met een eigen pensioenregeling. Uit onderzoek blijkt dat zzp'ers gemiddeld minder pensioen opbouwen dan werknemers. Een deel van de zzp'ers kunnen hun inkomenspositie na pensionering niet handhaven. Een kwart zakt na pensionering terug tot minder dan de helft van het bruto jaarinkomen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat zelfstandigen andere prioriteiten aannemen dan werknemers. Meestal vanwege belangen in het bedrijf en uitstelgedrag. Het kabinet wil daarom zzp'ers stimuleren om meer pensioen op te bouwen. Onder andere de Zelfstandigen Bouw, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en PZO-ZZP zijn hierover aan het praten met een aantal uitvoerders. Er is een zoektocht gestart naar een pensioenuitvoerder die de kosten om een pensioen te starten zo laag mogelijk houdt. Op dit moment bestaan er al een aantal mogelijkheden voor zzp'ers om een pensioen op te bouwen:

  • De Fiscale Oudedagreserve (FOR). Met de FOR kunnen zzp'ers een oudedagsvoorziening opbouwen zonder geld te onttrekken aan de onderneming. Een deel van uw winst kunt u reserveren en daar later pas belasting over betalen. De voorwaarden voor de FOR zijn dat u minimaal 1225 uur per jaar werkt, jonger bent dan 65 en een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
  • Lijfrente bij uw verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De lijfrente ontvangt u dan naast uw AOW en is fiscaal aftrekbaar van box 1-inkomen.
  • Vrijwillige voortzetting pensioenregeling. Dit geldt voor ex-werknemers die hun pensioenregeling van voormalige werkgevers vrijwillig voorzetten.
  • Pensioen in eigen beheer of bij de verzekeraar. In uw eigen B.V. of bij een externe verzekeraar kunt u ervoor kiezen een pensioen op te bouwen.
  • Verplichte pensioenregeling voor specifieke groepen. Bepaalde beroepen, zoals takken in de gezondheidszorg hebben een verplichte pensioenregeling. Navraag kunt u doen bij uw vakvereniging.
  • AOW-leeftijd verhoging. Vanaf 1 januari 2013 gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog. In 2019 wordt de AOW-leeftijd 66 jaar, vanaf 2023 is dit 67 jaar.

Een zzp'er zal volgens het nieuwe pensioenfonds nog altijd zelf bepalen of hij deelneemt en er hoeft geen vast bedrag vastgesteld te worden, aangezien het inkomen van zzp'ers ook vaak schommelt. Er kan tevens gekozen worden voor een uitkering van tien, vijftien of twintig jaar en bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan een deel van het pensioenbedrag al gebruikt worden. Begin 2015 zal er dus een pensioenfondsregeling getroffen worden.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!