Places logo
Menu

Zo kunt u als ondernemer geld besparen: 7 tips

Zo kunt u als ondernemer geld besparen: 7 tips

Een eigen onderneming hebben biedt veel voordelen, maar brengt helaas ook veel kosten met zich mee. Het kan lastig zijn om al deze kostenposten te overzien, laat staan hierop te besparen. Bent u net gestart met uw onderneming en wilt u weten hoe u de beste start maakt? Of onderneemt u al langer en wilt u weten hoe u efficiënter kan werken? Maak dan gebruik van de onderstaande tips en kijk hoeveel u kunt besparen!

1. Maak kosten overzichtelijk

De minst leuke maar onmisbare eerste stap: maak uw kosten overzichtelijk. Het is lastig om te besparen op kosten waarvan u niet de precieze cijfers weet. Zet al uw kosten op een rijtje. Hoe hoog zijn uw vaste lasten precies? Wat zijn de grootste kostenposten?

2. Heroverweeg abonnementen en vaste kostenposten

Nadat u een overzicht heeft van uw kosten, kunt u kritisch gaan kijken. Welke abonnementen lopen al jaren? Zijn er inmiddels geen goedkopere alternatieven? Alleen al het overstappen naar een andere energiemaatschappij kan u jaarlijks veel geld schelen. Ook kunt u wellicht kosten gaan schrappen. Beëindig bijvoorbeeld uw contract van dat ene vakblad dat u toch nooit leest.

3. Bespaar op kantoorartikelen en reiskosten: werk digitaal

U kunt er bijna niet meer omheen: online werken is het nieuwe werken. Het digitaal maken van uw onderneming brengt veel voordelen met zich mee. Allereerst kunt u op kantoorartikelen besparen. Het werken op een tablet of laptop is niet alleen sneller; het delen van bestanden en gesprekken is ook makkelijker. Daarnaast hoeft u niet langer te reizen voor vergaderingen of meetings: online vergaderen maakt dit verleden tijd. Naast het schrappen van reiskosten en kantoorartikelen bespaart u vooral veel tijd en zoals u weet: tijd is geld.

4. Zorg voor een sterk en onmisbaar personeelsbestand

Uw personeel vormt een grote kostenpost. Het is daarom noodzaak om kritisch te kijken naar de mensen die u aanneemt. Om onnodige uitgaven te voorkomen, is het belangrijk om alleen werknemers in dienst te nemen die onmisbaar zijn voor het succes van uw onderneming. Minder gemakkelijk is het kijken naar uw huidige medewerkers: draagt iedereen nog steeds zijn steentje bij?

5. Ga vaker netwerken

Het belang van een sterk netwerk is algemeen bekend. Een groot netwerk maakt werken niet alleen sneller en gemakkelijker, het kan ook helpen om kosten te besparen. Wellicht komt u op een netwerkborrel een mogelijke leverancier tegen, die u een mooie prijs kan bieden. Ook kunt u tijdens netwerkborrels advies vragen aan andere ondernemers en zelfs samen werken. Wanneer u bijvoorbeeld grondstoffen samen inkoopt, kunt u veel besparen.

6. Overweeg thuiswerken en flexwerken

Een kantoorpand is een van uw grootste kostenposten. Overweeg daarom thuiswerken, eventueel in combinatie met flexwerken. Door thuis te werken, bespaart u enorm op uw vaste lasten. Wel kan het lastig zijn om overzicht te bewaren als u uw medewerkers zoveel vrijheid biedt. Daarom is het hebben van een goed personeelsbestand cruciaal: met een sterk team zal de productiviteit er met thuiswerken niet onder leiden.

Heeft u toch vaker een kantoorruimte nodig voor belangrijke vergaderingen of omdat u thuis geen ruimte heeft? Dan is het parttime huren van een kantoorruimte wellicht iets voor u. Bij verschillende flexkantoren is het mogelijk om drie dagen per week een ruimte te huren tegen een lager tarief. Zo kunt u toch vaste face-to-face meetings organiseren wanneer dit nodig is.

7. Blijf monitoren

Om er zeker van te zijn dat u kosten blijft besparen, is het zaak om regelmatig te monitoren. Ga de checklist na een jaar nogmaals na: zijn er inmiddels dingen veranderd? Zijn er nieuwe kostenposten bijgekomen, waardoor u andere posten kan schrappen? Zolang u up to date blijft, kunt u elk jaar kosten besparen en uw bedrijfsvoering optimaliseren. U werkt dan effectiever én efficiënter.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!