Places logo
Menu

Zijn jouw persoonlijke gegevens veilig op websites van psychologen?

Zijn jouw persoonlijke gegevens veilig op websites van psychologen?

De dagen worden gelukkig langzaam aan weer langer, maar het weer is nog steeds koud en somber. Jaarlijks hebben honderdduizenden mensen in Nederland last van een winterdepressie. Een winterdepressie is het gevolg van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes van het lichaam. Personen met een winterdepressie voelen zich in de lente en zomer prima, terwijl zij zich in de herfst en winter depressief en neerslachtig voelen. Professionele hulp van een psycholoog kan uitkomst bieden. Places Nieuws deed onderzoek naar de beveiliging en gebruiksvriendelijkheid van websites van psychologen.

Online afspraken maken

Websites van psychologen bevatten informatie over psychologische klachten en mogelijke behandelingen of therapieën. Steeds vaker is het ook mogelijk om via de website of een app afspraken in te plannen. Om een afspraak te maken wordt vaak om persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en adres gevraagd. Het is daarom van belang dat websites waarop je deze gegevens invult goed beveiligd worden.

Goed beveiligd door SSL-certificaat

Websites met een beveiligde verbinding beginnen met https. Een andere manier om te zien dat een website goed beveiligd is, is het groene slotje in de adresbalk. Om een groen slotje en https als aanduiding te krijgen heeft een website een SSL-certificaat nodig. Dit certificaat beveiligt de verbinding tussen jou en de website. Het certificaat zorgt voor de versleuteling (encryptie) van de verbinding en voor het controleren (valideren) van de identiteit van de website. Op websites met een SSL-certificaat kun je jouw gegevens met een gerust hart achterlaten.

Bijna driekwart websites niet beveiligd

In totaal zijn 3.581 websites onderzocht, waarvan er 1.926 werkten. Van deze 1.926 werkende websites van psychologen bleek bijna driekwart (74%) niet goed beveiligd te zijn. Deze websites hebben geen groen slotje in de adresbalk en de URL wordt voorafgegaan door http in plaats van https. Bij 26% van de websites zijn de gegevens van patiënten wel in goede handen, omdat deze websites een SSL-certificaat hebben.

Responsiveness

Naast een goede beveiliging is ook het gebruiksgemak van websites bepalend voor de ervaring die bezoekers hebben. Niet alleen het online maken van een afspraak is een trend, maar ook bezoeken we websites steeds vaker vanaf mobiele apparaten. Het is prettig als een website zich automatisch aanpast aan het formaat van het beeldscherm van onze tablet, laptop of smartphone. Dit wordt ook wel responsiveness of responsiviteit genoemd. Van de 1.926 zijn er 762 responsive. Bij de meerderheid (1.191 websites) van de websites is dit niet het geval.

Jeroen Rutten, manager van Places Websites, erkent dat veel psychologen hun website kunnen verbeteren. 'Het is van essentieel belang dat persoonlijke gegevens van consumenten in veilige handen zijn bij bedrijven. Ook responsiveness wordt steeds belangrijker. Psychologen die hun website willen vernieuwen of aanpassen, doen er goed aan om deze twee punten mee te nemen.'

Ontdek Places Websites

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!