Ziekenhuizen maken weinig gebruik van beveiligde websitesZiekenhuizen maken weinig gebruik van beveiligde websites

Onlangs bleek uit onderzoek van Telefoonboek.nl dat de beveiliging van webshops te wensen over laat. Nu komt aan het licht dat ook de websites van ziekenhuizen het niet altijd even nauw nemen met het beveiligen van hun digitale thuis.

Wat is SSL?

SSL is simpel gezegd een beveiligingsprotocol dat voor een beveiligd kanaal zorgt tussen twee computers, bijvoorbeeld tussen een website en een bezoeker daarvan. Het zorgt ervoor dat de overgebrachte informatie niet door derden bekeken kan worden. Een beveiligde verbinding is simpelweg te herkennen aan de letters "https" en de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk.

Onderzoek

Van de 306 onderzochte websites in de categorie "Ziekenhuis" bezitten er slechts 135 een SSL-certificaat. Dat betekent dat een slordige 55,9% van de websites onvoldoende beveiligd is. Uit een steekproef blijkt dat onder de websites zonder beveiligingsprotocol op de eerste pagina, het patiënten-portaal zich meestal wel achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdwebsites daarvan zijn echter nog niet in het bezit van een SSL-certificaat. Gegevens die daar worden ingevuld zijn daardoor nog altijd niet beveiligd.

Gemak

Dat is een raar gegeven vindt Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl: "Het aanvragen van een SSL-certificaat is vrij eenvoudig en goedkoop. Waarom dan niet meteen de gehele website beveiligen? Gevoelige opgezochte informatie buiten het patiënten-portaal kan bij gebrek hieraan nog steeds op straat komen te liggen." Datzelfde geldt overigens ook voor huisartsen en apotheken. Uit eerder onderzoek bleek al dat daar respectievelijk 19,6 en 43,2% van de websites geen SSL-certificaat bezitten.

Het gebruik van een SSL-gecertificeerde website zorgt ervoor dat u en uw bezoekers op een veilige manier informatie uit kunnen wisselen. Wilt u zelf ook een website met een beveiligde verbinding? De aanschaf van een SSL-certificaat is een vrij eenvoudige en goedkope manier om uw website een betrouwbare uitstraling te geven. 

Delen:


Vul in voor Gratis Advies

Places.nl helpt ondernemers groeien

Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Onze online adviseurs bellen binnen één werkdag voor advies op maat.

Bedoelde u ?
Places advieslijn: 024 - 2006 615
4,5
(1761)Zoeken
Zoek