Places logo
Menu

Werknemers en vakantie: Dit zijn de regels

Werknemers en vakantie: Dit zijn de regels

De zomervakantie is begonnen! Wat zijn nou precies de vakantierechten? Waar moet u als werknemer op letten, en waar moet u als werkgever rekening mee houden? Om de vakantieperiode soepel te laten verlopen en geen stress te krijgen, zet Places Nieuws een aantal regels wat betreft vakantiedagen op een rij.

Op hoeveel vakantiedagen heeft u recht?

Elke werknemer heeft recht op vakantie. Het aantal vakantiedagen waar een werknemer recht op heeft is vier keer het aantal werkdagen per week. Dus: Werkt u vijf dagen per week? Dan heeft u recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Let wel op, dit aantal is gestandaardiseerd en kan daarom afwijken. Dit wordt afgesproken in de CAO of arbeidsvoorwaarden.

Wanneer is de vakantie?

De werkgever en werknemer bepalen in overleg wanneer de werknemer op vakantie gaat, waarbij de werknemer zelf het moment bepaald. Natuurlijk is dit wel afgestemd met directe collega's, om de productiviteit in balans te houden. Als de werknemer een verzoek indient, is de werkgever verplicht om binnen twee weken te reageren. Wanneer dit niet gebeurt, wordt de vakantie aangehouden zoals de werknemer heeft ingepland. Om dit soort situaties te voorkomen kan schriftelijk bepaald worden dat eerst toestemming nodig is. Dit wordt dan vermeld in de arbeidsovereenkomst.

Wanneer een vakantie gepland is, kan een werkgever niet meer zomaar terugkrabbelen. Hier is een geldige reden voor nodig, zoals ziekte of wanneer het bedrijf plots een grote klus binnen sleept. Indien een dergelijke situatie voorkomt, kan dit in gesprek met de werknemer besproken worden. Kosten die de werknemer dan gemaakt heeft, worden vergoed door de werkgever.

Kunt u vakantiedagen opbouwen tijdens uw afwezigheid?

Omdat werknemers recht hebben op vier keer het aantal werkdagen per week van vakantie, hebben werknemers tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid ook vakantiedagen. Deze bouwen zij gewoon op tijdens hun afwezigheid. Echter is de aanspraak beperkt tot het aantal dagen dat de werknemer normaal gesproken in zes maanden zou opbouwen. Het kan zijn dat er in de CAO een regeling is opgenomen die het aantal vakantiedagen inkort bij veelvuldige ziekte.

Kunt u vakantiedagen meenemen en afkopen?

Vaak kunnen vakantiedagen ook meegenomen worden naar het volgende jaar. Wettelijke vakantiedagen blijven zes maanden 'houdbaar'. Bovenwettelijke vakantiedagen blijven tot vijf jaar houdbaar. Het is daarnaast ook mogelijk om vakantiedagen af te kopen. Stel dat een werknemer aan het eind van het jaar uren over heeft, dan kan hij of zij er voor kiezen deze af te kopen. Dat betekent dat vakantiedagen opgenomen kunnen worden in uren.

Wat als u ziek wordt op vakantie?

Als een werknemer ziek wordt op vakantie, moet hij of zij dit direct melden. De vakantiedagen worden dan omgezet in ziektedagen. Uiteraard moet de werknemer zich officieel ziek melden en zich aan de controlevoorschriften houden.

Nu u weet hoe het zit, hoeft u zich geen zorgen meer te maken om uw werknemers en kan iedereen genieten van uw welverdiende vakantie. Bent u zelf ondernemer en gaat u binnenkort op vakantie? Lees dan ook hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!