Places logo
Menu

Werelddag Veiligheid en Gezondheid: 3 tips voor een veilige werkplek

Werelddag Veiligheid en Gezondheid: 3 tips voor een veilige werkplek

Op 28 april is het wederom de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor zowel lichamelijke als ook geestelijke problemen van werknemers. Het is de verantwoordelijkheid van zowel de werknemer als de werkgever dat er een veilige werkplek ontstaat. Het wordt verwacht van de werknemer dat deze gebruik maakt van de omstandigheden, die zijn werkgever biedt om het werk veilig te maken. Maar wat kunt u precies doen om een veilige werkplek te creëren? Hieronder leest u drie veiligheidstips.

Stap 1: De RI&E

De wet verplicht u als werkgever om een RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie) uit te voeren. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of om dit te laten doen door een externe partij, bijvoorbeeld de Arbodienst. De RI&E houdt zich bezig met risico"s op het gebied van lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen, machines, klimaat, infecties en geluid. Je brengt dan per risico de waarschijnlijkheid ervan in kaart. Daarnaast geef je aan hoe je dit risico zo veel mogelijk kunt verlagen.

Stap 2: De implementatie

Als volgende stap moeten de risico"s daadwerkelijk verlaagd worden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk de bedrijfstak waarin uw onderneming opereert. Zitten veel van uw werknemers de hele dag op kantoor? Kijk dan bijvoorbeeld goed naar het klimaat. Slechte ventilatie kan zorgen voor hoofdpijn en minder productiviteit. Als dit het geval is kunt u investeren in een klimaatsysteem. Werken uw werknemers veel met machines en bestaat er knelgevaar? Zorg er dan voor dat u genoeg noodstopschakelaars beschikbaar heeft. Eerder stond Places Nieuws al uitgebreid stil bij wat u kunt doen tegen geestelijke problemen bij uw werknemers. Als u alle risico"s in het bedrijf vermindert hebt, is de kans op ongelukken en verzuim kleiner en blijven uw werknemers duurzaam inzetbaar.

Stap 3: Informeer uw werknemers

Zoals eerder gezegd is het creëren van een veilige werkplek niet alleen uw verantwoordelijkheid, maar ook die van uw werknemer(s). Hij of zij moet namelijk gebruik maken van de veiligheidsmaatregelen, die u te bieden heeft. Daarvoor is het belangrijk dat uw werknemer op de hoogte is van deze maatregelen. Door uw werknemer te informeren vergroot u ook de betrokkenheid van de werknemer bij het thema werkveiligheid. U kunt er daarnaast ook voor kiezen om een preventiemedewerker in dienst te nemen, of één van uw werknemers hiervoor te laten trainen. Deze persoon let op risico's in het bedrijf en is op de hoogte van de Arbowetgeving.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!