Places logo
Menu

Wereld Apothekers Dag focust dit jaar op veilige en effectieve medicijnen

Wereld Apothekers Dag focust dit jaar op veilige en effectieve medicijnen

Op 25 september is het Wereld Apothekers Dag. Deze dag is in het leven geroepen door The International Pharmaceutical Federation (FIP), een wereldwijde organisatie die meer dan 4 miljoen apothekers en farmaceutische wetenschappers vertegenwoordigt. Het doel van FIP is om aan de wereldwijde behoeften op het gebied van gezondheidszorg te kunnen voldoen.

Veilig gebruik medicijnen

Dit jaar is het thema van Wereld Apothekers Dag 'Veilige en effectieve medicijnen voor iedereen'. Met dit thema wil de organisatie de cruciale rol van apothekers benadrukken in het beschermen van de patiëntveiligheid. De patiëntveiligheid kan bevorderd worden door het gebruik van medicijnen te verbeteren en medicatiefouten te verminderen. Apothekers kunnen met hun brede kennis en expertise ervoor zorgen dat mensen het beste uit hun medicijnen halen. Ze zorgen voor toegang tot medicijnen en het juiste gebruik ervan. Apothekers zijn verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat wanneer een patiënt een medicijn gebruikt, dit geen schade aan kan richten.

Informatie medicijnen

Voordat patiënten gebruik maken van medicijnen is het verstandig dat zij ingelicht worden over de werking van het medicijn. Informatie is te vinden op de bijsluiter en vaak ook op de website van een apotheek. Op de website van een apotheek kan een patiënt naast informatie over medicijnen ook lezen wat de openingstijden zijn, herhaalrecepten aanvragen en inloggen op zijn of haar medische dossier. Hoe is het gesteld met de online veiligheid van websites van apotheken?

Aantal apotheken Nederland

In 2017 zijn er in totaal 1.989 apotheken geteld in Nederland. Daarvan waren er 251 zelfstandig zonder formule, 1148 waren zelfstandig met formule en 590 apotheken behoorden tot een keten. In Nederland zijn er vier grote apotheekformules, een apotheekformule bestaat uit een groep apotheken die volgens hetzelfde concept zijn ingericht en die worden gefaciliteerd vanuit de centrale organisatie. De vier grootste apotheekformules in Nederland zijn, BENU Apotheken, Service Apotheek, Pluriplus-formule en Alliance Healthcare.

Onderzoek

Op Telefoonboek.nl staan 1.153 werkende websites van apotheken geregistreerd. Telefoonboek.nl is een online personen en bedrijvengids. Bij een steekproef van 100 websites is gekeken of ze beschikken over een SSL-certificaat. De uitkomsten van deze steekproef vormen een indicatie en zijn daardoor niet een representatief beeld voor de algehele branche. SSL staat voor Secure Sockets Layer en geeft aan dat er een beveiligde laag is geplaatst tussen een server en een internet browser. Een website zonder SSL-certificaat is makkelijk te onderscheppen voor hackers en cybercriminelen. U herkent een website met SSL-certificaat aan de url die begint met 'https'. Een url die begint met 'http' beschikt niet over een dergelijk certificaat.

Online veiligheid apotheken

Uit het onderzoek blijkt dat 8% van de websites van de onderzochte apotheken niet beschikt over een SSL-certificaat. Dit zijn voornamelijk websites van zelfstandige apotheken zonder formule. Apotheken die tot een formule zoals Service Apotheek of BENU apotheek horen hebben eenzelfde website die over een goede beveiliging beschikt. Voor een aantal websites is er nog werk aan de winkel wat betreft online veiligheid. Online veiligheid is belangrijk zodat patiënten hun persoonlijke gegevens veilig achter kunnen laten.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!