Places logo
Menu

Websites universiteiten onder de loep

Websites universiteiten onder de loep

Op universiteiten worden steeds meer zaken gedigitaliseerd. Niet alleen wordt veel onderwijs ondersteunend materiaal tegenwoordig teruggevonden in een elektronische leeromgeving, ook staat er veel informatie voor studenten, docenten en buitenstaanders op de website. Maar hoe zit het met de bruikbaarheid van het digitale thuis op de mobiele telefoon; is de website responsive? En hoeveel websites maken er gebruik van een SSL-beveiliging? Telefoonboek.nl zocht het voor u uit.

Responsiveness

Bij responsive webdesign is het de bedoeling dat een website de optimale webervaring levert voor alle verschillende apparaten waarop deze gebruikt kan worden. De leesbaarheid van de tekst en hanteerbaarheid van de interface mogen bijvoorbeeld niet verslechteren wanneer u van een computerscherm naar een smartphone overgaat, of andersom. Hierom is de webpagina op een flexibele manier opgezet en kan deze via flexibele vormgeving meebewegen met het schermformaat. Zo hoeft er niet nodeloos ingezoomd te worden en blijven de buttons en navigatie werken zoals ze moeten werken, ook bij het gebruik van een touchscreen.

Mobielvriendelijk

Van de dertien onderzochte universiteitswebsites maken er negen gebruik van een responsive webdesign. Bij één geval, de website van de Universiteit van Amsterdam, werd er een aparte mobiele versie aangetroffen. Hoewel de website daar niet responsive is, is deze dus wel "mobielvriendelijk". Bij Tilburg University, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken de websites niet optimaal op een mobiele telefoon.

Beveiliging website

SSL is simpel gezegd een beveiligingsprotocol dat voor een beveiligd kanaal zorgt tussen twee computers, bijvoorbeeld tussen een website en een bezoeker daarvan. Het zorgt ervoor dat de overgebrachte informatie niet door derden bekeken kan worden. Een beveiligde verbinding is simpelweg te herkennen aan de letters "https" en de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk.

Hackers

Bij tien van de dertien universiteitswebsites werd er een beveiligde verbinding aangetroffen op de hoofdpagina. Bij de Rijksuniversiteit Groningen, de TU Delft en de Radboud Universiteit Nijmegen was dit niet het geval. Bij deze websites zit het studenten- en medewerkersportaal wel achter een beveiligde verbinding, maar opgezochte informatie of verstrekte gegevens op de hoofdwebsite zijn wel nog steeds gevoelig voor hackers.

Goede voorbeeld

Opvallend dat de website van een Technische Universiteit niet optimaal leesbaar is op de mobiele telefoon én niet goed beveiligd is. "En dat terwijl dat vrij makkelijk te realiseren is" vertelt Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl. "Universiteiten zouden er goed aan doen daarin het goede voorbeeld te geven. Het aanvragen van een SSL-certificaat is vrij eenvoudig te realiseren. Het omgooien van het webdesign is wat lastiger, maar uiteindelijk wel de moeite waard."

Universiteit SSL-beveiligd Responsive

Rijksuniversiteit Groningen Nee Ja

Universiteit van Amsterdam Ja Nee, wel mobiele versie

Erasmus Universiteit Rotterdam Ja Nee

Universiteit Utrecht Ja Ja

Technische Universiteit Delft Nee Nee

Technische Universiteit Eindhoven Ja Ja

Wageningen University & Research Ja Ja

Radboud Universiteit Nijmegen Nee Ja

Vrije Universiteit Amsterdam Ja Ja

Tilburg University Ja Nee

Universiteit Twente Ja Ja

Universiteit Leiden Ja Ja

Maastricht University Ja Ja

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!