Places logo
Menu

Websites omroepen nog niet optimaal bruikbaar en beveiligd

Websites omroepen nog niet optimaal bruikbaar en beveiligd

Niet alleen nationaal maar ook vooral lokaal zijn er in Nederland veel omroepen te vinden. De redacties voor radio, tv en internet zijn iedere dag bedrijvig bezig om hun programma"s en nieuwsrubrieken te vullen met interessant materiaal. Bij de meeste omroepen worden die programma"s en rubrieken, of delen ervan, gedeeld op de website. Maar hoe goed zijn deze websites beveiligd? En zijn deze goed te bekijken op de mobiele telefoon? Telefoonboek.nl zette de feiten op een rijtje.

Wat is SSL?

SSL is simpel gezegd een beveiligingsprotocol dat voor een beveiligd kanaal zorgt tussen twee computers, bijvoorbeeld tussen een website en een bezoeker daarvan. Het zorgt ervoor dat de overgebrachte informatie niet door derden bekeken kan worden. Een beveiligde verbinding is simpelweg te herkennen aan de letters "https" en de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk.

Onderzoek

Van de 120 onderzochte websites in de categorie "Omroep" bezitten er maar 10 een SSL-certificaat. Dat betekent dat 110 websites niet in het bezit zijn van een SSL-certificaat, hetgeen neerkomt op ongeveer 91,6%. In deze gevallen kan het zo zijn dat een gedeelte van de website waar met persoonsgegevens wordt gehandeld zich wel achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdwebsites daarvan zijn echter nog niet in het bezit van een SSL-certificaat. Gegevens die daar worden ingevuld zijn daardoor nog altijd niet beveiligd.

Responsive

Ook zijn de websites getest op responsiveness. Responsiveness houdt in dat de website meebeweegt met het apparaat waarop deze getoond wordt. Zo is deze dus altijd goed leesbaar en bruikbaar ongeacht het apparaat waarop deze bekeken wordt, zoals op de smartphone. Bij 66% van de 120 omroepen werd een responsive website gevonden. Dat betekent dat ongeveer een derde van de websites van omroepen aan bruikbaarheid en leesbaarheid inboet als deze bekeken worden op mobiel. Het gaat hier met name om websites van regionale omroepen.

Opmerkelijk

Hoewel de meeste websites weliswaar gebruik maken van responsive webdesign, valt er zeker op gebied van web beveiliging nog wat winst te behalen, denkt Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl: "Niet alleen de regionale, maar ook de bekendere landelijke omroepen hebben nog niet door dat websitebeveiliging ook op de hoofdpagina erg belangrijk is. Ook verschuift, zeker in het medialandschap, de focus ook steeds verder naar mobiel. Daar moet op ingesprongen worden door de website optimaal bruikbaar te maken op mobiel."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!