Places logo
Menu

Websites banken over het algemeen goed beveiligd

Websites banken over het algemeen goed beveiligd

Onlangs bleek er al uit onderzoek van Telefoonboek.nl dat de beveiliging van websites bij webshops en ziekenhuizen te wensen overlaat, terwijl de verbinding vrij eenvoudig kan worden beschermd door het gebruik van een SSL-protocol. Zijn er wellicht nog meer branches die het niet zo nauw nemen met de beveiliging van onze digitale gegevens? Telefoonboek.nl zocht uit hoe het gesteld is met de web beveiliging van banken

Wat is SSL?

SSL is simpel gezegd een beveiligingsprotocol dat voor een beveiligd kanaal zorgt tussen twee computers, bijvoorbeeld tussen een website en een bezoeker daarvan. Het zorgt ervoor dat de overgebrachte informatie niet door derden bekeken kan worden. Een beveiligde verbinding is simpelweg te herkennen aan de letters "https" en de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk.

Onderzoek

Van de 1931 onderzochte bedrijven in de categorie "bank" bezitten er maar liefst 1347 een SSL-certificaat. Van 510 banken staat er geen website geregistreerd in onze database. Vaak gaat het hier om (kleinere) regiokantoren die zijn aangesloten bij een "hoofdvestiging" elders in de regio. Dat betekent dat een slordige 74 websites niet in het bezit zijn van een SSL-certificaat, hetgeen neerkomt op ongeveer 5,2%. In deze gevallen kan het zo zijn dat een gedeelte van de website waar met persoonsgegevens wordt gehandeld zich wel achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdwebsites daarvan zijn echter nog niet in het bezit van een SSL-certificaat. Gegevens die daar worden ingevuld zijn daardoor nog altijd niet beveiligd.

Logisch

Deze resultaten klinken misschien vrij logisch. Maar het kan ook anders, weet Ronny Oonk, manager van Places Websites: "laatst hebben wij al aan het licht gebracht dat bijvoorbeeld websites ziekenhuizen niet op en top beveiligd zijn. Daar wordt toch ook met vertrouwelijke gegevens omgegaan. In ieder geval geruststellend dat de instanties die ons geld bewaren, de banken, wel diskreet omspringen met deze gegevens."

Het gebruik van een SSL-gecertificeerde website zorgt ervoor dat u en uw bezoekers op een veilige manier informatie uit kunnen wisselen. Wilt u zelf ook een website met een beveiligde verbinding? De aanschaf van een SSL-certificaat is een vrij eenvoudige en goedkope manier om uw website een betrouwbare uitstraling te geven. 

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!