Websites van apotheken relatief veilig, maar vaak niet gebruiksvriendelijk
Voordat patiënten gebruik maken van medicijnen is het verstandig dat zij ingelicht worden over de werking van het medicijn. Informatie is te vinden op de bijsluiter en steeds vaker ook op de website van een apotheek. Dat de websites van Apotheken in Nederland steeds vaker inhoudelijk informatie geven over het veilig en effectief gebruiken van medicijnen, is niet geheel toevallig. In het kader van online klantomgeving focust de farmaceutische industrie zich naast effectiviteit, al enige tijd op veiligheid.
Informatie medicijnen
Apothekers kunnen er met hun brede kennis en expertise voor zorgen dat mensen het beste uit hun medicijnen halen. Ze zorgen voor toegang tot medicijnen en zijn verantwoordelijk voor het veilig gebruiken ervan. Voor deze informatievoorziening gebruiken ze steeds vaker hun website. Patiënten kunnen hier ook informatie vinden over de openingstijden, herhaalrecepten aanvragen en online inzicht krijgen in zijn of haar medische dossier.
E-health
Het gebruik van websites en andere digitale apparaten om gezondheidszorg te ondersteunen en/of te verbeteren, wordt e-health genoemd. Dit gaat verder dan alleen maar het digitaal beschikbaar maken van informatie. E-health heeft als doel om zowel de gezondheidszorg als de gezondheid zelf te bevorderen. Hierbij kunt u denken aan techniek die u helpt om op tijd uw medicijnen in te nemen of analyseert wanneer u wat nodig heeft.
Apotheken in Nederland
In 2017 zijn er in totaal 1.989 apotheken geteld in Nederland. Daarvan waren er 251 zelfstandig zonder formule, 1.148 waren zelfstandig met formule en 590 apotheken behoorden tot een keten.
In Nederland zijn er vier grote apotheekformules, een apotheekformule bestaat uit een groep apotheken die volgens hetzelfde concept zijn ingericht en die worden gefaciliteerd vanuit de centrale organisatie. De vier grootste apotheek formules in Nederland zijn, BENU Apotheken, Service Apotheek, Pluriplus-formule en Alliance Healthcare.
Het belang van de toegankelijke informatie
Vorig jaar bleek uit onderzoek van KRO-NCRV dat verkeerd medicijngebruik de derde meest voorkomende doodsoorzaak is in Nederland. Hoewel in 2013 wettelijk werd vastgesteld dat de 23 gevaarlijkste geneesmiddelen moesten worden voorzien van een indicatie, neemt het aantal medicatiefouten sinds 2013 niet af. Het belang van de juiste informatie is dus groot. Websites spelen hierin een belangrijke rol, op voorwaarde dat informatie versleuteld is en informatie goed wordt weergegeven. Dus; hoe is het gesteld met de online veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van websites van apotheken? Places Websites deed onderzoek.
Onderzoek
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van online bedrijvengids Telefoonboek.nl. Hier staan 1.119 werkende websites van apotheken geregistreerd. Als eerste is gekeken naar hoeveel van deze websites beschikken over een SSL-certificaat en vervolgens of ze beschikken over een responsive design.
SSL-certificaat
SSL staat voor Secure Sockets Layer en geeft aan dat er een beveiligde laag is geplaatst tussen een server en een internet browser. Een website zonder SSL-certificaat is makkelijk te onderscheppen voor hackers en cybercriminelen. U herkent een website met SSL-certificaat aan de url die begint met 'https'. Een url die begint met 'http' beschikt niet over een dergelijk certificaat.
Uit het onderzoek blijkt dat 11,5% van de websites van de onderzochte apotheken niet beschikken over een SSL-certificaat. Dit zijn voornamelijk websites van zelfstandige apotheken zonder formule. Apotheken die tot een formule zoals Service Apotheek of BENU apotheek horen hebben eenzelfde website die over een goede beveiliging beschikt. Met name voor de zelfstandige apotheken ligt hier nog een belangrijke verbeterslag.
Responsive design
Vervolgens is gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van de websites. Websites met een zogenaamd responsive design zijn 'vriendelijk' voor de gebruiker. Het houdt in dat de website goed meeschaalt met het formaat van het scherm van de gebruiker als deze een website bezoekt. Denk hierbij aan een smartphone of tablet.
Voor dit onderzoek zijn in totaal 77 willekeurige websites beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid. De uitkomsten van deze analyse zijn dan ook slechts een indicatie van de populatie. De analyse laat zien dat bijna 60% van de websites informatie niet goed weergeeft wanneer deze via een tablet of smartphone worden bekeken.
Wat is de conclusie?
Uit dit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de websites van apothekers relatief hoog ligt. Een veiligheid-percentage van 88,5% komt in weinig branches voor. Uit de indicatie voor gebruiksvriendelijkheid kan worden geconcludeerd dat de gebruikerservaring van het merendeel van de websites niet goed is. Dit houdt in dat tekstuele informatie wegvalt op deze websites en dat afbeeldingen niet of gedeeltelijk zichtbaar zijn.
Dit betekent dus dat informatie en persoonsgegeven over het algemeen veilig zijn, maar dat er een reële kans is dat belangrijke informatie niet goed wordt weergegeven wanneer patiënten informatie zoeken vanaf een ander apparaat dan een pc. Wil het aantal medicatiefouten afnemen, dan zullen apotheken er in ieder geval voor moeten zorgen dat de juiste informatie goed zichtbaar is op hun website en dat de informatie en persoonsgegevens beveiligd zijn. Nederlandse apothekers lopen wat veiligheid betreft dus voor op veel andere branches in Nederland, maar kunnen op gebruiksvriendelijkheid alsnog een belangrijke verbeterslag maken.
Foto: Canva
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen