Places logo
Menu

Wachtwoorden op veel websites te makkelijk te achterhalen

Wachtwoorden op veel websites te makkelijk te achterhalen

In dit digitale tijdperk is het belangrijk je zo goed mogelijk te wapenen tegen hackers. Toch blijkt uit onderzoek van de consumentenbond, dat veel bedrijven de wachtwoorden op hun websites te snel accepteren. Uit een steekproef, onder 87 populaire websites, bleek dat een derde geen goede ondersteuning geeft aan de consument bij het kiezen van een wachtwoord. Zelfs de consumentenbond zelf geeft aan dit niet goed te doen en gaat hiermee aan de slag.

Hacken

Wachtwoorden worden vaak geraden met behulp van computers. Zij kunnen duizenden wachtwoorden achter elkaar proberen, waardoor korte wachtwoorden snel achterhaald zijn. Het is te vergelijken met het openen van een cijferslot met 10 cijfers waardoor een beperkt aantal combinaties mogelijk is. Zo hebben wij in ons schrift 26 kleine letters, 26 hoofdletters, 10 cijfers en 34 leestekens die ook een beperkt aantal combinaties vormen. Hoe korter het wachtwoord is, hoe minder verschillende combinaties mogelijk zijn en hoe eerder het wachtwoord gevonden is. Door de automatische manier van raden, zijn ook woorden die te vinden zijn in woordenboeken niet altijd veilig.

Wachtwoord kiezen

Er zijn veel voorbeelden van hoe het niet moet. Helaas staan er in de top 20 van meest gekozen wachtwoorden voorbeelden als "Password1", "Welcome123" en de klassieke "12345678". Allemaal kunnen ze zo gekraakt worden door die automatische wachtwoordkraker. Het beste is om een woord te kiezen dat niet direct in een woordenboek voorkomt, een goede combinatie van hoofdletters, kleine letters en leestekens heeft en zo lang mogelijk is. Het gebruik van een wachtzin in plaats van een wachtwoord wordt door de consumentenbond aangeraden. Een voorbeeld is "ikmoetmorgennogboodschappendoen". Dit is lang en beter te onthouden dan bijvoorbeeld X*fll^pfG$#. Helaas bleek uit de steekproef van de consumentenbond dat 22% van de websites de lengte van deze wachtwoorden niet toestaat. Dan volstaat een goede mix van hoofdletters, kleine letters en leestekens.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!