Places logo
Menu

De 10 beste websites voor gratis auteursrechtvrije foto's

De 10 beste websites voor gratis auteursrechtvrije foto's

Wanneer je voor bijvoorbeeld je website, sociale media of andere onderdelen binnen je bedrijf gebruik wil maken van afbeeldingen van externe partijen, is het belangrijk dat je afbeeldingen zoekt zonder auteursrechten te gebruiken. Deze afbeeldingen worden ook wel stockfoto's genoemd. Als je vaak content schrijft of afbeeldingen nodig hebt, dan is het ideaal om afbeeldingen zonder auteursrechten te gebruiken. Op veel websites moet je hiervoor een licentie kopen, maar gelukkig zijn er ook talloze websites waarbij je dit niet nodig hebt en je gratis stockfoto's kunt gebruiken. In dit artikel zullen we jou meenemen in de 10 beste websites voor gratis auteursrechtvrije foto's.

Waarom afbeeldingen gebruiken?

Wanneer je een afbeelding toevoegt aan jouw gemaakte content zorg je gelijk voor een bepaalde sfeer. Ook onthouden bezoekers sneller wat er in een tekst is geschreven als zij een afbeelding hebben gezien. Je zorgt niet alleen voor een betere interpretatie, maar ook voor meer overzicht. Wel is het belangrijk om altijd afbeeldingen te gebruiken die bij jouw bedrijf passen en dus bij jouw huisstijl. Het gebruik van afbeeldingen is ook goed voor de SEO. Daarbij is het wel belangrijk dat je afbeeldingen plaatst die van hoge kwaliteit zijn, op deze manier straal je meer professionaliteit uit. Om deze reden is het gebruiken van stock foto's de perfecte oplossing.

Wat zijn stockfoto's?

Stockfoto staat letterlijk voor wat het betekent: foto op voorraad. Deze afbeeldingen worden voornamelijk gebruikt om teksten te versterken, zoals artikelen online en in tijdschriften. Stockfoto's worden natuurlijk niet gebruikt bij nieuwsberichten of andere actuele dingen, maar zijn er vooral om algemene teksten te ondersteunen.

10 websites met auteursrechtvrije foto's

1. Unsplash

We trappen gelijk af bij een van de grootste websites met gratis stockfoto's: Unsplash. Via deze website kun je heel simpel afbeeldingen downloaden. Als je een afbeelding van Unsplash gebruikt, hoef je geen credits te vermelden. Downloaden gaat snel en gemakkelijk door op de download knop te klikken.

2. Pixabay

Hetzelfde geldt voor Pixabay, een andere - erg grote - website waar je gratis afbeeldingen vanaf kunt halen. Waar het bij Unsplash vooral om afbeeldingen gaat, kun je op Pixabay nog veel meer rechtenvrije materialen downloaden. Hierbij kun je denken aan: foto's, illustraties, vectoren, video's, muziek en geluidseffecten. Om deze reden is Pixabay ook erg fijn voor het maken van video's waarbij je rechtenvrije beelden of geluiden nodig hebt.

3. PikWizard

Via deze website kun je vooral creatieve en natuurlijke afbeeldingen vinden. PikWizard biedt een groot aanbod aan gratis afbeeldingen en heeft daarnaast ook een foto-editor ontwikkeld. Deze website is niet geheel gratis, maar ondanks dat staat er nog steeds een groot aanbod aan gratis materiaal op de website.

4. Pexels

Op Pexels worden stockfoto's van hoge kwaliteit aangeboden, deze zijn geheel gratis te downloaden. Pexels biedt gebruikers meer dan honderdduizend gratis foto's en daar komen elke dag steeds meer foto's bij. De missie van Pexels is om ontwerpers, schrijvers, kunstenaars, programmeurs en andere makers toegang te geven tot mooie foto's die vrij gebruikt kunnen worden. Zij noemen dit: 'Mogelijkheden voor makers'.

5. Canva

Canva is een online designplatform waar je vele verschillende dingen mee kunt doen. Hierbij kun je denken aan het designen van sociale media berichten, het maken van presentaties en video's of het ontwerpen van een mooie flyer (en nog veel meer dan dat). Het wordt door veel mensen gebruikt om dingen op een gemakkelijke manier te ontwerpen, maar ook hier staan stockvrije afbeeldingen op. Canva heeft verschillende pakketten die je kunt aanschaffen - waaronder natuurlijk ook een gratis pakket. Kies je voor het betaalde pakket, dan heb je uiteraard veel meer opties en kun je alles downloaden. In het gratis pakket is het een stuk beperkter, maar kun je nog steeds heel veel dingen doen. Wij gebruiken zelf Canva voor veel dingen en zijn hier dan ook altijd enthousiast over. Daarom raden wij je aan om eens een kijkje te nemen op Canva en door de website heen te scrollen!

6. StockSnap.io

StockSnap.io breidt zich steeds meer uit waardoor ze vaak de concurrent overtreffen. Wekelijks worden er honderden gratis afbeeldingen op StockSnap.io geplaatst door geregistreerde gebruikers. Alle diensten van dit bedrijf zijn geheel vrij van auteursrecht.

7. Free Images

De naam van de website zegt eigenlijk al genoeg: free images. Dit platform biedt foto's, illustraties, cliparts, vectoren en iconen aan. Met een groot scala van wel meer dan 300.000 afbeeldingen, verdeeld over verschillende categorieën, kun je altijd wel wat vinden op deze website.

8. Burst

Burst is een gratis stockfoto platform dat onderdeel is van Shopify. Een groot deel van de foto's kan gratis gebruikt worden. De website is opgericht om ondernemers te voorzien van gratis afbeeldingen. Naast dat je via Burst afbeeldingen kunt downloaden, geeft de website ook adviezen over het gebruik van de afbeeldingen.

9. Kaboompics

Kaboompics is in vergelijking met de andere websites een wat kleinere en specifieke website met auteursrechtvrije foto's. De foto's die je hierop kunt vinden zijn een stuk esthetischer. De gebruiker kan op deze website foto's filteren op basis van kleur of oriëntatie. De afbeeldingen zijn te downloaden in een paar verschillende formaten, waardoor je zeker weet dat je een formaat download dat goed bij jouw content past.

10. Flickr

En de laatste website die geschikt is voor auteursrechtvrije foto's is Flickr. Deze website biedt ook verschillende pakketten aan, maar hierbij kun je ook gratis afbeeldingen van de website afhalen. In tegenstelling tot veel andere gratis websites, moet je bij Flickr wel een account aanmaken om hier afbeeldingen van af te halen. Mensen die foto's op Flickr plaatsen, kunnen zelf kiezen onder welke voorwaarden anderen de foto mogen gebruiken. Kies je bij Flickr voor een betaald account, dan heb je meer opslag en geen reclame.

Het is belangrijk om altijd gebruik te maken van rechtenvrije afbeeldingen omdat er auteursrecht op een afbeelding rust. Dat houdt in dat de maker van een afbeelding de enige is die mag bepalen waar de afbeelding wordt gebruikt. Naast gratis websites, zijn er ook verschillende betaalde websites. Hierbij kun je denken aan: Getty Images, De Nationale Beeldbank, iStockphoto en Shutterstock. Op veel van deze websites kun je eerst de afbeeldingen bekijken voordat je een foto koopt of een abonnement afsluit. Maar neem eerst eens een kijkje op de gratis websites.

Liever alles gelijk uit handen laten nemen door Places.nl? Neem dan eens een kijkje op onze Alles-in-1 pagina voor meer informatie. Of plan een gratis adviesgesprek in met een van onze marketeers waarin wij al jouw vragen beantwoorden. Dit gesprek is geheel gratis, dus waar wacht je nog op? :)

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!