Places logo
Menu

Waarom steeds meer ondernemingen hun administratie uitbesteden

Waarom steeds meer ondernemingen hun administratie uitbesteden

Het vergt geen hogere wiskunde, maar eerlijk is eerlijk: het bijhouden van de administratie is niet iets waar je telkens weer naar uitkijkt. Als ondernemer kun je ervoor kiezen om de administratie zelf te doen of om dit uit te besteden. Ondernemers die hun administratie uitbesteden doen dit meestal niet alleen omdat ze er weinig kennis van hebben, maar ook omdat ze weinig zin hebben om dit te moeten doen naast het runnen van hun bedrijf. Andere ondernemers kiezen ervoor om de administratie zelf te doen, zodat ze het inzicht blijven behouden.

Belang van administratie

Je administratie bestaat uit alle gegevens over je onderneming die je op papier of elektronisch vastlegt. Het vormt daarmee de basis van je belastingaangiften. Het kan voorkomen dat er onregelmatigheden in je administratie zitten en dat kan tot gevolg hebben dat je een boete krijgt van de Belastingdienst. Dat is een goede reden om je administratie serieus te nemen. Overzicht is een andere reden waarom een goed georganiseerde administratie belangrijk is. Als je je administratie tip-top in orde hebt, zie je in één oogopslag wat je inkomsten en uitgaven zijn en hoeveel winst je behaald hebt. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen als het financieel slechter gaat met je onderneming.

Voordelen en nadelen uitbesteden

Het grootste voordeel van het uitbesteden van je administratie is dat jij je er minder druk om hoeft te maken. Je hoeft je niet langer te verdiepen in allerlei regels, wetten en andere administratieve formules. Dit kost heel veel tijd en die tijd kun je nu in je bedrijf steken. Daarnaast zijn accountants of boekhouders waarschijnlijk beter op de hoogte van de regelgeving rond belastingvoordeel of bepaalde wettelijke eisen. Het nadeel van het uitbesteden van je administratie is het risico dat de ander ook fouten kan maken. Zorg daarom altijd dat je een goede boekhouder inschakelt. Je kunt bijvoorbeeld referenties checken of vragen naar eventuele diploma's.

Voordelen en nadelen niet uitbesteden

Het grootste voordeel van het niet uitbesteden van je administratie is dat je veel meer inzicht hebt in je actuele administratie. Dat is natuurlijk minder het geval als je het iemand anders laat doen. Wanneer je zelf je administratie bijhoudt, heb je snel een overzicht van je financiële reilen en zeilen. Het nadeel het van niet uitbesteden van je administratie is het feit dat veel kostbare tijd verloren gaat aan het bijhouden en organiseren van je administratie.

Bij het opstarten van je eigen organisatie is het dus belangrijk om goed na te denken over je administratie. Ga je het zelf doen of besteed je het uit? Als je kiest voor uitbesteden, moet je op zoek gaan naar een goede boekhouder die je zo nu en dan inzicht kan geven in je administratie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun jij je gewonnen tijd in je onderneming steken. Als je er toch voor kiest om het zelf te doen, is het belangrijk om er echt tijd voor te maken en er goed voor te gaan zitten. Het doen van je administratie is niet een taak die je zomaar kunt afraffelen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!