Places logo
Menu

Verrassende factoren die productiviteit in uw bedrijf verhogen

Verrassende factoren die productiviteit in uw bedrijf verhogen

Misschien merkt u het al in uw bedrijf: de economie trekt aan en uw producten of diensten worden goed verkocht. Misschien kunt u de vraag niet meer aan met uw huidige team en moet u het bedrijf opschalen, erg fijn natuurlijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat bij de groei van het team de productiviteit niet verloren gaat? Places Nieuws brengt u verrassende zaken die productiviteit onder uw werknemers verhoogt.

Kletsen bij de koffie-automaat?

Het lijkt misschien een goed idee om productiviteit te verhogen door werknemers te beperken in het contact met elkaar. Maar juist interactie tussen collega"s, met verschillende taken, niveaus van expertise of leeftijden, zorgt voor meer productiviteit, bleek uit onderzoek van de Universiteit van New York. Sociale interactie zorgt namelijk voor groepsdruk waardoor de ene werknemer het werktempo van de ander overneemt. Ook informatie-uitwisseling zorgt voor meer productiviteit vooral van nieuwe getrainde werknemers naar ongetrainde werknemers. De eerste variant weet alle regels en procedures nog exact wat goed overgedragen kan worden aan de onwetende nieuwe werknemer.

Inrichting van de werkplek

Wanneer er in uw bedrijf fysieke handelingen uitgevoerd moeten worden dan doet u er hoogstwaarschijnlijk goed aan de inrichting van de werkplek onder de loep te nemen. Uit onderzoek aan de Universiteit van Calgary in Canada bleek namelijk dat productiviteit vermindert als men een ander persoon een andere taak ziet uitvoeren. Dit komt omdat we automatisch indenken dat wij die andere taak doen, gedrag dat afkomstig is van ons spiegelneuronen-systeem. Wanneer u in uw bedrijf taken heeft die gezien kunnen worden door anderen, kan het lonend zijn deze taken af te schermen of in verschillende ruimten te laten plaatsvinden.

Uw taken uit handen geven?

Het lijkt tegen het gevoel in te gaan, maar juist alles zelf doen kan ten koste gaan van de productiviteit. Autonomie is namelijk een belangrijk onderdeel van werktevredenheid en daarmee productiviteit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham. Een hoog niveau van controle over de eigen werktaken en -rooster kunnen zorgen voor een hoger niveau van welzijn onder uw werknemers. Wel opvallend is dat controle over werktaken belangrijk bleek voor mannen, terwijl voor vrouwen controle over werkrooster belangrijker bleek. Helaas zijn er weinig managers die deze vrijheid geven, omdat ze te bang zijn controle uit handen te geven. Het kan echter geen kwaad om stap voor stap de verantwoordelijkheid van werknemers te vergroten.

Zakelijk smartphone-gebruik na werktijd ontmoedigen

Veel bedrijven maken gebruik van contact via (privé)smartphone. Zo kan het voorkomen dat werknemers na hun dienst nog bezig zijn met werkgerelateerde zaken. Dit lijkt onschuldig, maar dit zorgt ervoor dat werknemers hun werk soms niet los kunnen laten. Uit onderzoek aan de Universiteit van Stockholm bleek dat werknemers die hun grenzen niet goed kunnen aangeven en waarvan de leidinggevende verwachtte dat ze na het werk beschikbaar waren, zich slecht konden losmaken van het werk. Het gevolg is te weinig ontspanning, waardoor werknemers te weinig op kunnen laden om weer productief aan de werkdag te beginnen.

Gelukkige werknemers

Dit laatste lijkt geen verrassende, maar na al het bovenstaande kan het geen kwaad dit te benadrukken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat positieve gevoelens heel wat kunnen doen voor uw bedrijf. Geluk blijkt werknemers te motiveren om meer energie te steken in werk, waardoor er meer uit handen komt zonder aan kwaliteit in te leveren. Al met al vergroot dit dus de productiviteit. Alle bovenstaande tips zijn dus eigenlijk manieren om het geluk van uw medewerkers te verhogen, maar op manieren die u misschien in eerste instantie niet had verwacht.

Past u een van deze tips toe in uw bedrijf of bent u van plan er een te gebruiken? Laat het weten in een reactie!

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!