Places logo
Menu

Steeds meer Nederlanders bestellen bij buitenlandse webshops

Steeds meer Nederlanders bestellen bij buitenlandse webshops

Steeds meer Nederlanders ondervinden het gemak van online shoppen. In 2018 heeft zelfs 77,8 procent van de Nederlanders een online aankoop gedaan (StatLine, 2018). De belangrijkste voordelen van online shoppen zijn de ruime keuze, lage prijzen, en 24/7 openingstijden. Online aankopen worden niet alleen in Nederlandse webshops gedaan, steeds meer Nederlanders plaatsen namelijk een bestelling bij een buitenlandse webshop.

Stijging buitenlandse aankopen

Uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor blijkt dat 5 miljoen Nederlanders aankopen doen bij buitenlandse webshops. Dit is een groei van 32 procent ten opzichte van 2017, toen shopten 3.8 miljoen Nederlanders bij buitenlandse webshops. Met name binnen de productcategorieën kleding, schoenen, personal lifestyle, IT en speelgoed steeg het aantal online aankopen bij webshops uit het buitenland.

Chinese webshops populairst

De meeste buitenlandse aankopen worden gedaan bij Chinese webshops. Van alle bestellingen aan buitenlandse webshops komt 31% uit China. Populaire Chinese webwinkels zijn sites als AliExpress en Wish. Deze websites zijn erg populair door de lage prijzen en het grote assortiment. Bij het plaatsen van een bestelling uit China is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Op grote webshops als AliExpress en Wish verkopen meerdere Chinese leveranciers hun producten. Lees voor een bestelling reviews van andere klanten om te kijken of het product en de leverancier goed worden beoordeeld. Daarnaast kan het zijn dat er bij een bestelling van meer dan 22 euro per verkoper, extra kosten in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan btw, invoerrechten en afhandelingskosten. Houd tot slot rekening met een langere verzending, gemiddeld duurt het namelijk zo'n 22 dagen voor een pakket uit China binnenkomt.

Duitsland en Groot-Brittanië

Naast China bestellen veel Nederlanders iets bij webshops uit Duitsland en Groot-Brittannië. In totaal komt 17 procent van de buitenlandse aankopen uit Duitsland en 15 procent uit Groot-Brittanië. De populairste webshops in Duitsland zijn Amazon.de en Otto (Group). Websites zoals Asos.com, Johnlewis.com en Lizearle.com zijn populaire webshops uit Groot-Brittannie. Houd ook bij deze webshops rekening met hogere verzendkosten en invoerrechten.

Nederlandse webshops blijven in trek

Hoewel Nederlandse consumenten steeds meer besteden bij buitenlandse webshops, blijft het een klein percentage van het totale aantal bestedingen. In andere landen ligt het aantal buitenlandse bestellingen een stuk hoger. Nederlandse consumenten hebben nog steeds een sterke voorkeur voor de webwinkels in eigen land. Dit komt voornamelijk omdat het gemakkelijker is en omdat er soms wordt getwijfeld aan de kwaliteit van producten uit het buitenland, met name bij producten uit China. Met 37 duizend Nederlandse webwinkels is er gelukkig genoeg keuze om in Nederland iets te vinden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!