Places logo
Menu

Spijkerbroeken moeten 33 euro duurder verkocht worden

Spijkerbroeken moeten 33 euro duurder verkocht worden

Als het management van spijkerbroekfabrikanten hun werknemers beter zouden betalen, meer zouden investeren in de arbeidsomstandigheden en meer aandacht zouden schenken aan het milieu, zou de spijkerbroek van nu maarliefst 33 euro duurder uitvallen. Dit zijn de verborgen kosten achter de productie van één jeans en komt bovenop de verkoopprijs. Bij het fabriceren van het wereldwijd gedragen kledingstuk gaat namelijk nog veel mis. Zo blijkt uit onderzoek van het Impact Institute in opdracht van ABN Amro.

60 badkuipen water

Voor het onderzoek werd de productieketen van spijkerbroeken onderzocht. De onderzoekers gaven aan dat vooral tijdens de eerste stappen van het productieproces kosten bespaard worden. Denk hierbij aan de inzet van goedkope arbeid zoals het dwingen van kinderen. De onderzoekers rekenden in het onderzoek ook de schade mee die de productie veroorzaakt aan het milieu en wat er wordt bespaard op arbeidskosten. Er zijn namelijk 60 badkuipen water nodig voor de productie van één spijkerbroek, wat natuurlijk zeer belastend is voor de natuur.

De verborgen kosten

Kortom, er bestaat een behoorlijke 'true price gap' tussen de productie en verkoop van spijkerbroeken. De 'true price gap' bestaat uit het verschil tussen de inkoopprijs voor een kledingwinkel en wat het daadwerkelijk kost om een spijkerbroek te laten maken. Henk Hofstede, ABN Amro-bankier in de sector retail noemde dat de consument hopelijk een 'betere keuze' gaat maken, wanneer die verborgen kosten inzichtelijk worden gemaakt.

True-pricing systeem

ABN Amro benoemde voor verbetering van de situatie een paar mogelijkheden. Het afdwingen van een 'true-pricing' systeem kan ervoor zorgen dat het management van grote kledingmerken meer doet aan de arbeidsomstandigheden en het beschermen van het milieu. Daarnaast moet het gebruikte katoen efficiënter worden geproduceerd, de arbeiders een leefbaar loon ontvangen en gedwongen arbeid tot een halt geroepen worden.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!