Places logo
Menu

Sinds 8 jaar meeste starters en minste bedrijven opgeheven

Sinds 8 jaar meeste starters en minste bedrijven opgeheven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam afgelopen week met nieuwe cijfers omtrent het starten en opheffen van bedrijven in 2017. Hieruit bleek dat er sinds 2008 niet zo weinig bedrijven stopten en sinds 2009 niet zoveel nieuwe bedrijven waren bijgekomen. Dit verschil tussen starters en opheffingen is sinds 2009 niet meer zo groot geweest. Opvallend is wel dat 94% een eenmanszaak betreft en de grootst groeiende branche het managementadvies is.

Waarom een groei in managementadviesbureaus

Een oorzaak van deze groei van managementadviesbureaus kan zijn dat de wereld is veranderd in de afgelopen 5 tot 10 jaar. Waar vroeger bedrijven werknemers wierven en de vraag centraal stond "Waarom moeten wij jou aannemen?" staat nu de werknemer centraal. Waarom moet een kandidaat voor het bedrijf kiezen? Informatie over wat het bedrijf te bieden heeft en waar het voor staat is in deze tijd veel belangrijker. De rol van het management transformeert van "hiërarchisch regelen" naar "faciliteren voor professionals". Verder lijken professionals in organisaties ook nieuwsgieriger te zijn naar nieuwe theorieën en concepten en zijn daarmee op zoek naar nieuwe ideeën volgens Simon van der Veer, zelfstandig organisatieadviseur.

Voor- en nadelen van het beginnen van een eenmanszaak

De enorme groei van bedrijven heeft grotendeels ook te maken met de hoeveelheid eenmanszaken die worden opgericht. Waar eerst meerdere mensen onder een bedrijf vielen en er dus een kleinere groei van bedrijven was, telt nu elke eenmanszaak als een bedrijf. Het kiezen voor een eenmanszaak is niet verrassend. Er zitten namelijk meerdere voordelen aan deze rechtsvorm. Ten eerste is het eenvoudig, er hoeft niks op papier gezet te worden over verantwoordelijkheden of financiële verdeling, omdat er maar een persoon bij betrokken is. Ten tweede is het inschrijven van een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel sinds 2013 gratis. Ten tweede kan het belastingvoordeel opleveren, omdat er gunstige aftrekposten bestaan voor zelfstandig ondernemers. Als laatste heb je natuurlijk alle vrijheid. Je hoeft geen verantwoording af te leggen naar collega"s of mede-eigenaren en kunt dus precies werken volgens eigen inzicht. Echter, enkele nadelen zijn de afwezigheid van verzekering en pensioen, de moeilijkheid om een investeerder te vinden en de privé aansprakelijkheid voor alle zaken van het bedrijf.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!