Places logo
Menu

Revolutionaire iPhone X heeft gebreken

Revolutionaire iPhone X heeft gebreken

De iPhone bestaat dit jaar tien jaar en dat moet gevierd worden, vindt Apple. Vanaf begin november is dan ook de iPhone X in Nederland verkrijgbaar, uitgesproken als iPhone tien. De telefoon werd tegelijkertijd geïntroduceerd met de iPhone 8, het logische vervolg op de iPhone 7. Vanwege het jubileum lijkt Apple de iPhone 9 over te slaan. Waar de iPhone 8 erg veel lijkt op de iPhone 7 en alleen de logische verbeteringen bevat, is de iPhone X een compleet "nieuwe" telefoon. Zo"n nieuwe telefoon brengt meestal een aantal klachten met zich mee. Zo blijkt ook het geval bij deze iPhone X.

Het gebeurt smartphone ontwikkelaars wel vaker dat een heel nieuw model smartphone een paar belangrijke klachten heeft. Zo trok de iPhone 6 krom en was er bij de Samsung Galaxy Note 7 zelfs ontploffingsgevaar. Nog steeds hangen er op vliegvelden meldingen dat deze laatste telefoon niet meegenomen mag worden in het vliegveld. Het is dan ook niet vreemd dat de nieuwe versie van de iPhone, namelijk iPhone X, een aantal klachten heeft.

Nieuwe features

De iPhone X is erg verschillend als de voorganger iPhone 7 en de tegelijkertijd geïntroduceerde iPhone 8. De verandering is vergelijkbaar met die tussen de iPhone 5s en de iPhone 6 (s). De voorkant van de iPhone X is helemaal beslagen met een scherm. Anders dan bij voorgaande versies van de iPhone, bevat de X geen thuisknop of rand. Andere grote veranderingen zijn Face ID (gezichtsherkenning) en draadloze oplaadbaarheid. Aan deze luxe features hangt ook een nieuw prijskaartje. De nieuwste iPhone is namelijk verkrijgbaar vanaf €1159. Deze beginprijs is veel hoger dan die van zijn voorgangers. Naast de radicale veranderingen, zijn er ook veranderingen die meestal doorgevoerd worden bij een nieuwe versie van de telefoon. Zo heeft de iPhone X een betere camera en display en is hij sneller dan de voorgangers.

Klachten

Breekbaar scherm

Naast de radicale veranderingen en luxe nieuwe features, zijn er ook een aantal minpunten. De grootste is toch wel dat naar buiten is gekomen dat de iPhone X de meest breekbare smartphone ooit is. Dit nieuws is misschien niet geheel verrassend gezien het feit dat de gehele voorkant van het toestel uit scherm bestaat en er geen rand meer is die eventuele klappen kan opvangen. Smartphoneverzekeraar SquareTrade onderwierp de iPhone X aan een uitgebreide valtest, zoals het bedrijf dat bij alle nieuwe top-telefoons doet. Als de iPhone X plat op de voorkant valt, dan is het breekrisico een volle 100 procent. Het scherm is na zo'n val zelfs compleet onbruikbaar. Ook een val op de achterkant van de telefoon levert een kapot beeldscherm op. Het scherm is dan nog wel te gebruiken, maar in zoveel kleine stukjes gebroken dat de telefoon bijna niet meer vast te houden is. De breekbaarheidsscore van de telefoon landt daarmee op 90 procent, een score die "hoog risico" aangeeft. Apple heeft dit hoge breekbaarheidsrisico proberen te voorkomen door het scherm te maken van het "duurzaamste glas" dat Apple ooit gebruikt heeft. Dit mocht dus helaas niet baten. Doordat het scherm extra groot en helder is, is het ook extra duur om het scherm te laten vervangen. Hiervoor rekent Apple namelijk zo'n 321 euro. De hoge breekbaarheid en de hoge reparatiekosten vragen om goede bescherming van de telefoon door het gebruik van een goed smartphone-hoesje en screenprotector.

Gevoelig voor kou

Een woordvoerder van Apple heeft toegegeven dat er gebruikers zijn die hebben ondervonden dat lage temperaturen problemen met de iPhone X kunnen opleveren. Koud weer kan ervoor zorgen dat de telefoon niet meer reageert (op aanrakingen). Het is nog onbekend of Apple dit probleem kan en gaat verhelpen met een software update.

Face ID hack

Een van de meest besproken nieuwe snufjes van de iPhone X is toch wel de gezichtsherkenning waarmee de telefoon ontgrendelt kan worden. Deze zou namelijk zo goed zijn dat zelfs professionele maskers de beveiliging niet kunnen omzeilen. Er lijken echter toch uitzonderingen te bestaan waarbij de telefoon wel ontgrendeld kan worden door iemand anders dan de rechtmatige eigenaar. Eerder bleek al dat bijna identieke tweelingen elkaars telefoon kunnen ontgrendelen. Nu lijkt ook een hacker erin geslaagd te zijn. Waar hackers eerst geen succes hadden lijkt een Vietnamees beveiligingsbedrijf nu wel geslaagd de Face ID te hacken. De hack is nog niet bevestigd door Apple of andere beveiligingsbedrijven.

Er is hoop voor de iPhone X

Gelukkig zijn er ook veel zaken waar de iPhone X in uitblinkt. Zo is de telefoon erg waterbestendig. De telefoon kan dertig minuten onder water blijven op één meter diepte overleven. Er is alleen kans dat het geluid daarna wat gedempt is. Wat betreft de klachten van de iPhone X is er ook nog hoop. Apple komt namelijk meestal vrij kort na de release van een nieuwe toestel met een "s-versie" van de telefoon, waarbij de grootste klachten opgelost zijn.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!