Places logo
Menu

Politie onderneemt meer actie tegen internetoplichters

Politie onderneemt meer actie tegen internetoplichters

De politie probeert samen met het Openbaar Ministerie, Marktplaats en andere organisaties internetoplichting terug te dringen. Desondanks komt het nog vaak voor dat mensen op het internet worden opgelicht. Volgens Nu.nl werd er het afgelopen jaar 436 keer actie ondernomen tegen internetoplichters. Dit is een forse toename ten opzichte van het jaar ervoor. In 2016 werd er namelijk slechts 35 keer ingegrepen tegen onbetrouwbare websites.

Oplichters

Internetoplichting vindt regelmatig plaats op online handelsplaatsen zoals Marktplaats, eBay en Speurders. Daarnaast worden ook veel bestaande websites gekopieerd, hierbij lijkt de webwinkel echt maar de producten die worden aangeboden blijken achteraf nepproducten te zijn of worden helemaal niet geleverd. Soms komen er ook volledig valse websites online, deze webwinkels zijn vaak maar een korte tijd in de lucht, maar er wordt wel veel geld mee binnengehaald.

Aangiften tegen onbetrouwbare webwinkels

In totaal kwamen er vorig jaar 38.343 aangiften binnen tegen internetoplichters. Dit zijn er 8.000 minder dan in 2016. Hoewel het aantal aangiften dus iets daalt heeft de politie wel meer actie ondernomen tegen de internetoplichters. Zo werd er in 2017 bij 1,1% van de aangiften actie ondernomen en in 2016 werd er slechts bij 0,1% van de aangiften actie ondernomen. Hoewel de politie meer actie onderneemt tegen internetoplichters is dit in verhouding tot het aantal aangiftes per jaar nog steeds erg laag. Detailhandel Nederland vindt dat internetoplichting harder moet worden aangepakt. Malafide webshops kunnen namelijk de reputaties van betrouwbare webwinkels beschadigen.

Onbeveiligde webwinkels volgens Telefoonboek.nl

Er zijn veel verschillende manieren waarop internetoplichters te werk gaan. Ze kunnen mensen afzetten door een valse webshop online te zetten of oplichters kunnen via webwinkels gegevens van klanten stelen. Wanneer een webwinkel een onbeveiligde verbinding heeft kan iemand van buitenaf gemakkelijker de gegevens van een bezoeker onderscheppen.

Uit onderzoek van Telefoonboek.nl blijkt dat 70% (6.709) van de 22.644 werkende webshops in Nederland een onbeveiligde verbinding heeft. Het overige percentage (30%) heeft wel een beveiligde verbinding. Het is belangrijk dat webshops een beveiligde verbinding aanbieden, dit voorkomt dat gegevens van klanten worden gestolen. Meer informatie over deze beveiliging leest u hier.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!